Lucrarea „Românii timoceni – studiu jurnalistic despre românii din Timoc şi Morava şi lupta lor pentru păstrarea identităţii naţionale”, tipărită la Editura ALMA din Craiova, va fi lansată pe data de 25 februarie a.c., ora 14.00, în cadrul Târgului de Carte GAUDEAMUS, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Volumul cuprinde o istorie vie surprinsă în note, interviuri şi reportaje şi îşi propune să explice o parte din cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă comunitatea românească din Serbia de Răsărit.
Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, iar cu prilejul lansării lui, în cadrul prestigiosului târg de carte GAUDEAMUS, va avea loc şi dezbaterea: „Unitate şi reconciliere la românii din Serbia de Răsărit”. Evenimentul este organizat de publicaţia online jurnalromanesc.ro, în colaborare cu Universitatea din Craiova. Cu prilejul lansării volumului dedicat românilor din Timoc, autorul lui va dona o parte din volumele editate Bibliotecii Universităţii din Craiova şi Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. Cartea „Românii timoceni – studiu jurnalistic despre românii din Timoc şi Morava şi lupta lor pentru păstrarea identităţii naţionale” şi-a propus să ilustreze, în note, reportaje şi interviuri culese din localităţi emblematice pentru comunitatea românească din Serbia, dintre Dunăre, Timoc şi Morava, realităţi ale vieţii conaţionalilor noştri şi ale modului în care ei îşi păstrează identitatea românească luptându-se, de cele mai multe ori, cu reticenţa autorităţilor sârbe, cu nedreptăţile istoriei şi cu propriile lor convingeri, precum şi cu dureroasa împărţire a comunităţii lor în români şi vlahi.
Românii din Serbia luptă pentru obţinerea cetăţeniei române
Cartea mai conţine un reportaj realizat la Biserica românească cu hramul Sfinţilor Montanus şi Maxima din Sigidunum, aflată pe Valea Moravei, unde preotul Iel Buobu Lui împlineşte, după 1700 de ani, profeţia Sfântului Montanus, cel care înainte de a fi ucis pentru credinţa lui în Hristos, prin înecare în râul Sava, pe 26 martie 304, a spus: „Cu ochii minţii văd, Stăpâne, cum în această latură de pământ se ridică un popor nou care cheamă numele Tău cel Sfânt, prin biserici, în limba română”. De asemenea, tot în cuprinsul acestui volum, cititorii vor descoperi cum luptă românii din Serbia pentru visul lor secular, cel al dobândirii cetăţeniei române, dar şi pentru a putea să îşi ducă copiii la cursurile de limba română, în condiţiile în care românii noştri de aici se confruntă cu cea mai dureroasă situaţie posibilă: vorbesc limba română din familie, dar nu ştiu să scrie şi să citească în limba strămoşilor lor.