CNI modernizează Casa de Cultură din Plenița

1
510

Plenița a avut în câteva rânduri statut de oraș, ultima dată de oraș agro-industrial, cu câteva nuclee industriale din care acum, din păcate, a rămas doar amintirea. Cu toate că nu se poate apropia de ceea ce a fost odată, localitatea își revine treptat, observându-se în acești ultimi ani mai multe schimbări care au influențat în bine viața localnicilor. Autoritățile țin pasul cu posibilitatea de accesa fonduri, atât guvernamentale, cât și europene, iar anul acesta două lucrări mari se vor desfășura la Plenița, ambele fiind finanțate din alte surse decât cele locale. Casa de Cultură va fi reabilitată în totalitate cu bani de la CNI, iar piața din comună va fi modernizată prin intermediul fondurilor atrase prin GAL Calafat.    

 

La sfârșitul lunii martie, va începe reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură din Plenița. Imobilul se găsește chiar în centrul comunei și avea nevoie de reparații capitale, spune primarul Puiu Calafeteanu. ”Este o clădire mare care trebuie să fie modernizată și folosită în scopul pentru care a fost construită. O vom reabilita cu fonduri de la bugetul de stat și o vom reda comunității”, a menționat primarul localității Plenița. Investiția se realizează cu bani de la Guvern, prin Compania Națională de Investiții. Primăria Plenița a predat amplasamentul companiei care ar trebui să se apuce de lucru din această primăvară. „Îi găzduiam acolo pe cei de la Poștă și CEC. A trebuit să le găsim alte sedii, fiindcă ni s-a specificat ca amplasamentul să fie pus la dispoziție lor liber de sarcini. Ne-am achitat și de acest aspect și o să înceapă lucrarea, zicem noi cel târziu la începutul lunii aprilie”, a mai spus primarul Puiu Calafeteanu.

Puiu Calafeteanu

Casa de Cultură va fi reabilitată în 12 luni

Lucrările se vor întinde pe parcursul a 12 luni și presupun schimbarea în totalitate a interiorului și exteriorului clădirii. În primul rând, se va corecta panta cu care clădirea a fost proiectată la început. „În sală se dădeau filme, cu mulți ani în urmă, și, de aceea, are o pantă proiectată astfel încât spectatorii de pe rândurile din spate să aibă o vizibilitate mai bună asupra ecranului și a scenei. Acum nu mai avem nevoie de așa ceva și se va renunța la unghiul acesta. Panta va fi adusă la nivel și sala va arăta mult mai bine”, a mai precizat primarul Puiu Calafeteanu. Și scena va fi schimbată și modernizată în totalitate. Vor fi refăcute instalațiile de utilități – sala fiind dotată cu rețele de apă și canalizare proprii. După finalizarea lucrărilor, Casa de Cultură va reveni Primăriei care o va folosi pentru diverse activități sociale și culturale. Numai sala de spectacole are o capacitate de 400 de locuri.

Halele de carne și lactate vor fi modernizate

Prin intermediul GAL Calafat (n.r. – Grupul de Acțiune Locală), Primăria Plenița își propune să modernizeze piața din comună, care este printre cele mai mari din județ după cea din Poiana Mare. „Sesiunea pentru proiectele cu finanțare prin GAL-uri se va deschide în luna aprilie. Noi acum lucrăm la proiect și sperăm ca proiectul nostru să fie declarat eligibil, mai ales că până acum nu am putut accesa fonduri întrucât aveam în implementare proiecte pe alte măsuri. Acum sperăm ca noi să avem prioritate sau măcar să fim prinși cu această propunere de lucrări”, a mai spus primarul Puiu Calafeteanu. Primăria își propune să construiască un acoperiș pentru zona comercianților care, până acum, își vindeau marfa direct din mașini. „Și ei plătesc o taxă și trebuie să beneficieze de alte condiții”, este de părere primarul localității. Prin acest proiect, vor fi betonate aleile și vor fi modernizate halele în care se comercializează carne și produse lactate.

Sistemul video va fi extins

De anul trecut, comuna Plenița beneficiază și de un sistem de supraveghere video prin care autoritățile locale urmăresc să crească gradul de siguranță pentru locuitori. Un număr de 16 camere video au fost amplasate în punctele-cheie ale localității, iar panoul de comandă, care a fost instalat în biroul primarului, este folosit împreună cu polițiștii din comună. „Este foarte utilă această rețea de supraveghere, atât pentru noi cât și pentru polițiștii din comună. Atunci când este un furt în comună sau o altercație între cetățeni, ei vin și se uită pe înregistrări pentru a găsi vinovatul. Ultima dată, camerele au surprins niște hoți care furaseră două bănci din parcul comunei. Ei au fost identificați cu ajutorul imaginilor video”, a spus primarul Puiu Calafeteanu. Anul acesta, Primăria Plenița și-a propus să mai achiziționeze încă șase camere video, două care vor fi amplasate în satul Castrele Traiane și restul în Plenița.

Trei noi cabinete de specialitate

O investiție foarte importantă s-a făcut anul trecut pentru sănătatea localnicilor, Centrul de permanență Plenița – Unitatea de primiri urgențe fiind modernizat după mult timp. Acesta deservește, pe lângă localitatea în care se află, și comunele Verbița, Caraula, Vârtop, Unirea și Orodel. În total sunt nouă medici care asigură, prin rotație, servicii medicale non-stop, dintre aceștia patru sunt din Plenița și câte unul din celelalte localități. ”Se face de gardă, prin rotație, în fiecare noapte. Aici se dă primul ajutor, dar dacă este nevoie și cazul este mai grav, pacientul este dus fie la Spitalul din Calafat, fie la cel din Craiova. Avem și trei ambulanțe cu care se poate realiza transportul rapid”, a mai spus primarul Puiu Calafeteanu. De altfel în clădirea Centrului de permanență a funcționat în trecut spitalul din Plenița, iar structura sa permite o extindere și către alte specialități medicale. Primarul intenționează ca, la etajele clădirii, să amenajeze trei cabinete, unul de pediatrie, unul de ginecologie și un altul de interne, dat fiind faptul că există medici dispuși să vină să consulte pacienții din Plenița.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU 

1 COMENTARIU

Comments are closed.