Spitalul Filantropia, la mâna furnizorilor

0
417

Cel mai vechi spital din Craiova a ajuns într-o situaţie disperată din cauza datoriilor uriaşe pe care le-a acumulat în ultimii ani. În aceste condiţii, furnizorii de medicamente, dar şi de utilităţi ameninţă că nu vor mai aproviziona unitatea sanitară dacă sumele de bani datorate nu le vor fi achitate. În replică, reprezentanţii Spitalului Municipal Filantropia susţin că singura soluţie de salvare pe care o întrevăd este o nouă reeşalonare a arieratelor.

Spitalul Filantropia are în momentul de faţă datorii care au rămas neachitate de doi, în unele cazuri chiar de trei ani. S-a ajuns astfel la o sumă uriaşă, care depăşeşte patru milioane de lei, cea mai mare parte către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare. Aşa se face că, în prezent, farmacia spitalului are rafturile aproape goale. La limită din punct de vedere al aprovizionării, chiar directorul unităţii medicale, dr. Bogdan Ungureanu recunoaşte că într-o lună spitalul ar putea rămâne fără seringi, vată, feşe sau medicamente. „Datoriile sunt mari. Avem facturi care nu au apărut la vremea respectivă. Mai sunt facturi neplătite din 2008, din 2009 care apar la verificările noastre. Acum cred că datoriile cumulate ajung la patru milioane de lei. Avem probleme cu furnizorii pentru că nu ne-am plătit arieratele de materiale sanitare, medicamente şi utilităţi. Avem probleme cu Compania de Apă. Acum am descoperit o hotărâre judecătorească din noiembrie 2010 prin care spitalul era somat să plătească în 30 de zile 134.000 de lei din anii 2008, 2009 şi 2010”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Disponibilizările vor fi discutate la sfârşitul lunii martie

În aceste condiţii, conducerea spitalului se gândeşte tot mai serios la disponibilizări mai ales că, în momentul de faţă, cheltuielile de personal depăşesc bugetul total al unităţii sanitare. Printre cei vizaţi, pe lista neagră se găsesc, din câte se pare, economişti, muncitori, infirmiere, dar şi medici şi asistente medicale. Această variantă a mai fost propusă autorităţilor locale, în subordinea cărora se află Spitalul Municipal, dar, până acum, nu s-a luat niciun fel de măsură. Managerul unităţii sanitare, dr. Bogdan Ungureanu, a declarat însă că problema va fi cel mai probabil adusă în discuţie într-una din viitoarele şedinţe de Consiliu Local, cel mai probabil la sfârşitul lunii martie a.c. „Nu ştim exact câţi salariaţi vor fi disponibilizaţi. Ca să ne încadrăm în procentul de 70% impus de lege probabil că ar trebui să dăm afară cam 300 de persoane. În aceste condiţii, nu s-ar mai putea asigura, însă, funcţionarea spitalului. În momentul de faţă, sunt în jur de 800 de salariaţi. Cel mai probabil, ţinând cont şi de calcule care s-au făcut încă de anul trecut ar trebui să părăsească unitatea sanitară aproximativ 100 de angajaţi din toate categoriile”, a mai spus managerul de la Filantropia.

Taxa de intrare nu a fost acceptată

O popunere venită din partea spitalului a fost creşterea veniturilor proprii prin introducerea unui set de taxe şi obligaţii financiare pentru pacienţi. În urmă cu două săptămâni, managerul intenţiona să introducă o taxă de intrare în spital, în afara orelor de vizită, de trei lei şi o taxă de parcare de cinci lei. De asemenea, cei care urmau să se interneze peste numărul de persoane cu contract CAS pe care spitalul îl are prevăzut ar fi trebuit să achite 10 lei cazarea şi 5 lei masa pe zi. În parte, pacientul ar fi trebuit să plătească şi pentru investigaţiile la computerul tomograf sau RMN. Până la urmă, însă, autorităţile locale nu au fost de acord cu toate aceste taxe şi obligaţii pentru pacienţi.