O sărbătoare în imagini

0
382

Ziua Artei Fotografice în România – sărbătorită încă din anul 2011, în urma unei hotărâri guvernamentale – a fost reflectată şi anul acesta, la Craiova, în imagini. În cele mai frumoase imagini, realizate de aproape 40 de artişti fotografi craioveni, majoritatea membri ai Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu” şi Fotoclubului „Mircea Faria”! Portrete, peisaje, naturi statice, reportaje, eseuri – toate demonstrează că fotografie este o meserie a sufletului şi a minţii, dar şi că există artişti craioveni pentru care pasiunea nu cunoaşte limite. Preferate în continuare de mulţi dintre ei rămân subtilităţile şi accentele fotografiei monocromatice, căreia organizatorii expoziţiei îi rezervă o parte importantă a simezelor. „Monocromia e apanajul artistului”, consideră Mircea Anghel – A.FIAP, aşa cum, întrucâtva, ar putea fi considerat şi portretul – genul care înseamnă mult mai mult decât cadrarea chipului unei persoane, înseamnă transmiterea unei stări, unei emoţii. Salonul fotocluburilor craiovene este deschis în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei şi poate fi vizitat de public până la sfârşitul acestei luni.

„Este deja intrat în tradiţie acest Salon al artiştilor fotografi din Craiova, cărora de data aceasta li se alătură şi câţiva invitaţi. Salonul se vrea practic o reprezentare a calităţilor creatoare ale fotografilor craioveni, care –  trebuie să recunoaştem – sunt din ce în ce mai bine apreciaţi pe plan naţional şi chiar internaţional. Deşi până acum s-a desfăşurat anual, cele două fotocluburi au convenit să realizeze acest Salon bianual. Unul va fi în continuare organizat la 1 decembrie şi dedicat Zilei Naţionale a României, iar celălalt, sub auspiciile Muzeului Olteniei, se va desfăşura în cursul anului, la o dată anunţată din timp”, a subliniat, în deschiderea evenimentului de joi seara, Mircea Anghel, preşedintele Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”. 14 dintre membrii acestuia îşi prezintă cu acest prilej lucrările, alţi 14 fiind membri ai Fotoclubului „Mircea Faria”.

Salonul fotocluburilor craiovene a fost dedicat Zilei Artei Fotografice în România (11 ianuarie), instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 5 mai 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 139 din 14 mai 2010. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, 11 ianuarie fiind ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmari (1812-1887). „A fost unul dintre importanţii pictori români şi primul fotoreporter de război din lume. Acesta a reuşit în 1856 să obţină Medalia de Aur a Salonului de la Paris şi încă trei medalii acordate de diferite capete încoronate ale Europei, de la Regina Angliei la Regele Spaniei. O mai bună recunoaştere decât aceasta a calităţilor şi a primordialităţii fotoreportajului de război nu există. Chiar dacă la ora actuală nu este recunoscut Carol Popp de Szathmari ca primul fotograf de război… Este o mândrie pentru noi să adoptăm această zi ca Ziua Artei Fotografice din România”, a subliniat Mircea Anghel.

Aproximativ 80 de fotografii, alb-negru şi color, din toate genurile artei fotografice, sunt prezentate pe simeze. Între acestea, şi câteva aparţinând unor maeştri craioveni ai artei fotografice, ambii plecaţi dintre noi anul trecut. „Este vorba de regretatul Victor Boldâr – una din personalităţile de nivel naţional ale fotografiei româneşti, de o modestie ieşită din comun, dar sclipitor în ceea ce a realizat, şi de unul dintre pasionaţii fotografi şi om deosebit, un medic de excepţie, regretatul Horia Pârvănescu. Îi regretăm… Însă ei se află în continuare printre noi şi aşa vor rămâne”, a adăugat Anghel.

Tema liberă a Salonului fotocluburilor craiovene se doreşte a fi înlocuită, la ediţiile viitoare, cu una specifică, pentru a-i provoca pe artişti şi la alte experienţe fotografice. „Sper să continuăm tradiţional acest Salon, de două ori pe an. Cred că acest lucru va fi în interesul artei fotografice, a fotografilor craioveni, a invitaţilor noştri – pentru că de data aceasta am avut ideea de a veni cu invitaţii către diverse persoane pasionate de fotografie, care pe parcursul ultimului an şi-au manifestat interesul faţă de activitatea noastră, a fotocluburilor”, a încheiat Dorian Delureanu, preşedintele Fotoclubului „Mircea Faria”.

        • Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu” a luat fiinţă pe data de 23 aprilie 1999, pe lângă Cercul Militar din Craiova. Încă de la înfiinţare a organizat un curs de Tehnică şi Artă Fotografică, pe care l-au absolvit câteva sute de tineri, care au constituit şi „pepiniera” viitorilor artişti fotografi din cadrul fotoclubului. În prezent, are peste 100 de membri, dintre care aproximativ 40 cu activitate expoziţională curentă.
        • Fotoclubul „Mircea Faria” a fost înfiinţat în anul 1963 de distinsul avocat Mihai Dan-Călinescu, un împătimit într-ale artei fotografice, care a reuşit să strângă în jurul său câţiva fotografi şi să pună astfel bazele primului „Cerc de Artă Fotografică” la Craiova. În anul 2001 a luat numele lui Mircea Faria (1920-1986) – Excelenţă a F.I.A.P., cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Fotoclubul are astăzi 15 membri cu intensă activitate artistică.