Ziua Culturii Naţionale se celebrează anual pe 15 ianuarie sub patronajul figurii ilustre a marelui poet Mihai Eminescu, un omagiu care marchează împlinirea a 163 de ani de la naşterea celui care şi-a trăit viaţa în slujba slovei. Mihai Eminescu, „poetul nepereche”, rămâne unul dintre simbolurile remarcabile ale culturii româneşti, autorul care a exprimat cel mai bine în versuri spiritualitatea poporului nostru. Această zi, consacrată deopotrivă culturii naţionale româneşti şi lui Mihai Eminescu, oferă însemnătate valorilor şi tradiţiilor noastre populare, reamintindu-ne de capitalul cultural deosebit pe care România îl deţine.
Craiova s-a manifestat în spaţiul cultural naţional ca o citadelă preocupată de păstrarea şi perpetuarea valorilor morale şi spirituale româneşti, istoria marcându-i un binemeritat loc în paginile sale. Cetatea Banilor s-a bucurat de o viaţă culturală intensă, iar astăzi Craiova este reşedinţa unora dintre cele mai importante instituţii de cultură din România. Muzeele, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – cu reprezentaţii apreciate pe toate scenele lumii, Teatrul Liric „Elena Teodorini”, Filarmonica „Oltenia”, mediul academic şi universitar din Craiova, precum şi personalităţi ca Nicolae Titulescu, Eugeniu Carada, Titu Maiorescu, Gogu Constantinescu, Marin Sorescu sau Tudor Gheorghe sunt doar câteva dintre reperele noastre culturale, o carte de vizită impresionantă, care face cinste întregii Oltenii.
Consiliul Judeţean Dolj se implică de foarte mulţi ani în finanţarea activităţii unor instituţii de cultură de înaltă ţinută – Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Şcoala de Arte „Cornetti”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, încercând astfel să atragă publicul interesat de propria istorie, de patrimoniul şi identitatea noastră spirituală cât mai aproape de actul de cultură.
Într-un context comunitar larg, cu orizonturi noi în care Uniunea Europeană vorbeşte tot mai aplicat de multiculturalitate, de unitate prin diversitate culturală şi de limbă, Consiliul Judeţean Dolj îşi continuă eforturile de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare, pentru a ajuta la înţelegerea şi exprimarea propriei noastre identităţi.