Jandarmeria a prezentat bilanţul violenţelor din Piaţa Universităţii

0
125

Reprezentanţii Jandarmeriei au prezentat, ieri, bilanţul violenţelor din Piaţa Universităţii. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Florin Hulea, a declarat că trei jandarmi sunt internaţi în stare gravă la spital şi încă doi sunt răniţi uşor, dar vor mai sta internaţi pentru supraveghere. La toate manifestările de protest jandarmii au adus la cunoştinţa manifestanţilor prevederile legale ce trebuie respectate.

Mai mulţi lideri ai galeriilor sportive ale echipelor de fotbal Dinamo şi Steaua au fost identificaţi în rândul manifestanţilor de sâmbătă seara, din Piaţa Universităţii, conform şefului Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise. Circa 1.000 de jandarmi au intervenit la mitinguri. „Din păcate, în Piaţa Universităţii şi-au făcut apariţia şi nişte grupuri compacte, identificate ca fiind suporteri ai echipelor Dinamo şi Steaua. Au fost identificaţi şi câţiva lideri de la Dinamo şi un coordonator al galeriei Steaua”, a adăugat Moise.

Oficialul a mai spus că lucrurile au degenerat odată cu apariţia acestor grupuri compacte. „Aceste persoane au o anumită experienţă în manifestări de pe stadioane de fotbal, cunoscându-se ca având şi nişte modalităţi de acţiune foarte clar stabilite, au reuşit în nenumărate rânduri să blocheze piaţa. De fiecare dată, jandarmii, fără a face uz de forţă, prin intermediul negocierilor şi, în ultimă instanţă, printr-un cordon compact, au reuşit să restabilească circulaţia”, a precizat Aurel Moise.

În ultimele zile au avut loc mai multe manifestări de protest. Vineri, pe 13 ianuarie, au avut loc mitinguri în 18 localităţi din 17 judeţe, la care au participat  între 2.000 şi 3.000 de oameni. „Din partea Jandarmeriei, la nivel naţional, au acţionat aproximativ 900 de jandarmi şi au fost aplicate mai multe sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor legale ale protestelor”, a conchis oficialul.