Investiţii de bun augur la Spitalul de Pneumoftizilogie Leamna

1
407

Aflat în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, Spitalul de Pneumoftizilogie Leamna, a fost salvat în anul 2011 de la comasarea atât de dorită de anumite persoane. La vremea respectivă, managerul unităţii, dr. Marius Matei, atrăgea atenţia că metoda comasării “nu este una oportună”, mai ales că spitalul urma să fie supus la o serie de investiţii şi dotări cu aparatură modernă, care să aducă spitalul la normele cerute, aşa cum s-a şi întâmplat. Anul 2011 a fost anul investiţiilor pentru Spitalul de Pneumoftizologie Leamna, unitatea sanitară fiind dotată cu un laborator de ecografie generală, un laborator pentru decelarea revărsatului pleural şi un laborator de bronhofibroscopie, lucruri absolut necesare pentru ca unitatea spitalicească să facă faţă numărului tot mai mare de pacienţi care, în cursul anului trecut, a ajuns la 3.300, faţă de 2010, când au fost înregistraţi 2.800. Potrivit conducerii, Spitalul de la Leamna este “primul spital integral acreditat conform sistemului de management ISO 9001 – un standard internaţional care prezintă cerinţele ce trebuie îndeplinite de sistemul de management al calităţii din cadrul unei organizaţii.

Tratament complet pentru pacienţi

În acest moment, Spitalul de Pneumoftizilogie Leamna le oferă pacienţilor tratament complet, lucru datorat dotării cu aparatură modernă, care a fost făcută în anul 2011 cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. “În cursul anului 2011 la nivelul Spitalului de Pneumoftizilogie Leamna s-au întâmplat o serie de evenimente benefice pentru unitate, şi asta datorită Consiliului Judeţean Dolj. Trebuie precizat faptul că avem o colaborare deosebită şi cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. Unitatea a fost dotată cu un laborator pentru decelarea revărsatului pleural – laborator necesar şi obligatoriu în orice unitate clinică. De asemenea, din a doua jumătatea a anului trecut, mai exact din toamnă, în cadrul spitalului funcţionează un laborator de bronhofibroscopie care este foarte util în patologia pulmonară. În scurt timp, în spital va apărea şi un laborator de ecografie generală. Toate aceste lucruri s-au întâmplat cu sprijinul şi cu finanţarea fie integrală, fie parţială a Consiliului Judeţean Dolj. Spitalul de Pneumoftiziologie de la Leamna este primul spital integral acreditat conform sistemului de management ISO 9001 (acesta este un standard internaţional care prezintă cerinţele care trebuie îndeplinite de sistemul de management al calităţii din cadrul unei organizaţii). Spitalul nostru le oferă pacienţilor un tratament complet, ca atare aceştia nu mai au nevoie de alte spitalizări sau intervenţii”, a declarat dr. Marius Matei, directorul Spitalului de Pneumoftizilogie Leamna.

Marius Mate

Numărul bolnavilor de tuberculoză, influenţat de situaţia socio-economică

Influenţat de situaţia socio-economică, numărul bolnavilor care au fost diagnosticaţi cu tuberculoză este în creştere, după cum susţine managerul spitalului de la Leamna. Dacă în anul 2010 la Spitalul de Pneumoftizilogie Leamna au fost înregistraţi 2.800 de pacienţi, în 2011 numărul acestora a crescut la 3.300. “Nu este un lucru pozitiv, dar trebuie spus că numărul pacienţilor din 2011 a crescut semnificativ faţă de anul 2010. Starea de sănătate a populaţiei, în general, se află în strânsă legătură cu nivelul de trai şi cu mişcarea socio-economică a ţării. Tuberculoza este o boală a mizeriei, iar în cadrul spitalului Leamna sunt foarte mulţi pacienţi cu probleme sociale, îndeosebi bătrâni. În anul 2011 numărul pacienţilor a crescut cu aproximativ 20%. De la 2.800 de pacienţi înregistraţi în anul 2010 s-a ajuns la 3.300 de pacienţi în 2011. Este o creştere semnificativă, însă acest aspect nu a împiedicat spitalul să ofere servicii de calitate. Sunt şi excepţii care nu înţeleg pericolul, nu iau în seamă sfaturile medicale şi nu urmează tratamentul specific, dar în general pacienţii sunt ascultători”, a explicat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna.

“Ar trebui făcut un plan pentru implementare legii sănătăţii”

Despre Legea Sănătăţii, retrasă din dezbatere publică de preşedintele Traian Băsescu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, Marius Matei, a declarat că se doreşte a fi implementată cu prea mare viteză, când ar fi trebuit să intre în dezbatere publică, iar clasa politică să facă un pact, pentru mai mulţi ani: “Cred că principala problemă a acestei reforme a Sănătăţii este viteza cu care se doreşte ca ea să fie implementată. Sunt de părere că ar trebui făcut un plan multianual pentru implementarea ei, iar întreaga clasă politică să dezvolte un aşa zis “pact de sănătate”, care va trebui făcut pe mulţi ani de aici înainte. Cel mai important lucru este subfinanţarea sistemului sanitar. Spitalul de la Leamna oferă servicii în valoare de 9-10 miliarde lunar, iar suma decontată lunar de Casa de Asigurări este de aproximativ 50-60%. În aceste condiţii, ceea ce mai primesc spitalele de la Ministerul Sănătăţii sau de la autorităţi sunt sume necesare. Dacă ar fi decontate serviciile în proporţie de 100% nu ar mai fi probleme, adică acele aşa-zise scurgeri în sistemul sanitar-financiar. Trebuie ţinută o dezbatere publică şi nu băgată cu forţa pe gâtul tuturor”.

Ion Prioteasa

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Consiliul Judeţean Dolj are în subordine două spitale – Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna şi Spitalul Orăşenesc “Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni. În ambele unităţi am încercat să aducem investiţii care să le scoală la lumină, pentru a corespunde normelor şi cerinţelor».

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU

 

 

1 COMENTARIU

  1. Spitalul Municipal Calafat este certificat ISO 9001: 2008 din anul 2010.
    Laboratorul spitalului este acreditat ISO 15189: 2007 din anul 2008 fiind primul laborator de analize medicale de spital acreditat din tara.

Comments are closed.