Doljul, reprezentat la „Săptămâna Verde” de la Berlin

0
134

România participă, ca stat partener, la Expoziţia Internaţională pentru Alimentaţie, Agricultură şi Horticultură „Săptămâna Verde”, care se desfăşoară Berlin în perioada 20-29 ianuarie 2012. „Calitatea de stat partener reprezintă o oportunitate deosebită pentru România şi agricultura din ţara noastră de a se prezenta la cel mai înalt nivel internaţional. România şi-a asumat statutul de ţară parteneră cu toate responsabilităţile şi oportunităţile aferente”, se precizează într-un comunicat de presă.

Săptămâna Verde este cea mai importantă expoziţie din lume în domeniul industriei alimentare, agriculturii şi horticulturii. La ediţia din acest an vor expune peste 1.600 de companii din 53 de ţări, în 26 de pavilioane ce ocupă 115.000 mp. Organizatorii germani aşteaptă ca în cele 10 zile de expoziţie să intre pe porţile centrului expoziţional peste 400.000 de vizitatori.

Pe lângă rolul de platformă de afaceri, „Săptămâna Verde” are şi caracterul unui festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice, având un impact mediatic de anvergură, atât în Germania, cât şi în plan global. În anul 2011, evenimentul a fost mediatizat prin 10.000 de articole în ziarele germane, 700 reportaje la televiziunile germane şi 1.800 relatări la radio, fiind prezenţi peste 5.000 de reprezentanţi media din întreaga lume.

60 de companii româneşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează participarea ţării noastre la acest important eveniment. Pavilionul naţional al României, ca stat partener, va fi organizat în Hala 10.2, pe o suprafaţă de 1.000 mp, în care vor expune peste 60 de companii ce activează în domeniul industriei alimentare, agriculturii şi horticulturii în ţara noastră.

În calitate de stat partener, România va organiza ceremonia de deschidere a expoziţiei, joi, 19 ianuarie 2012, cu această ocazie fiind prezentate în faţa a peste 4.500 de spectatori (oficiali, ambasadori, jurnalişti din întreaga lume) tradiţiile şi obiceiurile poporului român şi legătura dintre ţăranul român şi pământul pe care îl lucrează.

Prefectul Giugea, prezent la eveniment

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi Ilse Aigner, ministrul federal al Alimentaţiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, vor deschide oficial Expoziţia „Săptămâna Verde” 2012 vineri, 20 ianuarie, la ora 07.45, cu un tur al tuturor expozanţilor internaţionali, tur ce va începe în pavilionul României. La eveniment va fi prezent şi prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.

MADR va mai organiza, împreună cu expozanţii din pavilionul naţional, evenimente punctuale de promovare a produselor şi a tradiţiilor româneşti precum Sărbătoarea Vinurilor Româneşti, Ziua Maramureşului etc. În aceeaşi perioadă, a devenit deja o tradiţie organizarea Summitului Miniştrilor Agriculturii, eveniment care va avea loc în data de 21 ianuarie 2012, iar tema dezbătută va fi „Securitatea alimentară prin creştere economică durabilă – agricultură cu resurse naturale limitate”.