Cum poți ști dacă un site este sigur?

0
413

Internetul este un loc unde putem fi expuși la diverse tipuri de fraude, în ciuda eforturilor mari de asigurare a securității utilizatorilor. Chiar dacă autoritățile sunt responsabile cu aplicarea legii, fiecare cetățean în parte trebuie să își ia un minim de măsuri pentru a nu deveni victima unei infracțiuni.

În același timp, aproape cu toții utilizăm Internetul aproape zilnic și ajungem deseori în situația de a furniza date cu caracter personal pe unele site-uri. Cum putem ști că acel site este de încredere? Iată câteva aspecte pe care să le urmărim:

Uită-te la URL-ul site-ului

URL-ul este șirul de caractere care apare în bara de adrese (unde introducem numele unui site pentru a-l accesa direct). Numele unui site sigur trebuie să înceapă cu „https” și nu doar cu „http”. Acel „s” în plus înseamnă că site-ul este securizat folosind un certificat TLS/SSL, iar pentru a obține acel certificat, deținătorul site-ului trebuie să treacă printr-un proces de validare, în cadrul căruia este verificat. Dacă site-ul nu este sigur, browserul va afișa înaintea URL-ului mențiune „Not secure” sau un simbol sub formă de lacăt barat cu roșu.

Verifică dacă firma care deține site-ul este una reală

Sunt câteva semne care îți vor indica dacă există o firmă reală în spatele site-ului, cum ar fi prezența unor date de contact (adresă și număr de telefon), existența unei politici de returnare, un nivel rezonabil al prețurilor produselor de pe site și existența unei declarații de confidențialitate.

Prezența unui sigiliu de încredere

Numit în limba engleză  „trust seal”, acest sigiliu este un logo al unei companii de încredere, cum ar fi un procesator de plăți sau un producător de programe antivirus, plasat pe site pentru a asigura utilizatorii că operațiunile sunt sigure.

Care este impresia ta generală?

Ceea ce ne spune intuiția despre un site este de cele mai multe ori reflecția adevărului. Un site cu un design neprofesionist și cu greșeli de tehnoredactare și gramaticale ne lasă o impresie proastă și pe bună dreptate, deoarece acest tip de site-uri, de multe ori, nu este deloc unul de încredere.

Caută recenzii online

Poți afla dacă o firmă este de încredere citind recenzii de la alți utilizatori. Absența recenziilor nu ne spune garantat că site-ul nu este de încredere, dar un site cu recenzii pozitive, de la cumpărători verificați și scrise inteligibil, are șanse mult mai mari să fie în regulă.

Folosește unelte de detectare a amenințărilor online

Dacă accesezi site-uri folosind rezultatele unei căutări pe Google, deja ești în mare măsură protejat. Poate ai observat că uneori Google nu îți permite să accesezi un site sau te întreabă dacă ești sigur că vrei să continui – tocmai pentru că a detectat ceva în neregulă cu acel site. Pentru o siguranță și mai mare, poți încerca instrumente precum Virustotal, unde ai posibilitatea de a încărca un fișier sau de a lipi un URL suspect, urmând ca site-ul respectiv să-ți confirme sau infirme bănuielile.

Poți verifica toate aceste aspecte pe un site popular precum Unibet România și vei afla dacă acesta întrunește criteriile pentru un site sigur!