Cafenea publică – Educația socială, baza comunităților puternice

0
281

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Asociația de
Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia, a organizat miercuri, 14 decembrie a.c, evenimentul de tip cafenea publică, organizat în cadrul proiectului Social education, the base of strong communities, finanțat de către Ambasada Regatului Țărilor de Jos din România. Tema principală a evenimentului a fost “Promovarea și respectarea drepturilor omului în zonele defavorizate din Regiunea S-V Oltenia”. 

Ce și-a propus Asociația prin organizarea acestui eveniment ? “În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, A.C.C.E.S. Oltenia, în cadrul proiectului Social education, the base of strong communities, își propune organizarea unui eveniment de tip cafenea publică prin intermediul căruia invitații să cunoască mecanisme eficiente de promovare și respectare a drepturilor omului în zonele defavorizate”,a  precizat Adreea Niță, reprezentant Acces Oltenia.

Evenimentul a avut un format interesant, interactiv, persoanele participante  participând la discuții libere pe tema promovării și respectării drepturilor omului în zonele defavorizate din Regiunea S-V Oltenia. În cadrul locației selectate în vederea desfășurării evenimentului s-au amplasat câte 6 mese, a câte 6 locuri fiecare, unde au fost dezbătute teme prestabilite pentru fiecare masă în parte. Gazda fiecărei mese a încurajat implicarea tuturor participanților în discuții, astfel încât să fie asimilate ideile și perspectivele acestora cu privire la promovarea și respectarea drepturilor omului în zonele defavorizate din Regiunea S-V Oltenia. Temele luate în discuții au fost următoarele : Educație civică pentru persoane adulte din medii defavorizate ( importanța cunoașterii drepturilor omului în rândul comunităților ); Importanța prevenției în vederea respectării drepturilor omului în rândul elevilor din unitățile de învățământ din medii defavorizate cu accent pe fenomenul de violență în școli; Importanța prevenției în vederea respectării drepturilor omului în rândul elevilor din unitățile de învățământ din medii defavorizate cu accent pe fenomenul traficului de persoane; Mecanisme de protecție a drepturilor omului în zone defavorizate; Rolul mediului asociativ în promovarea și respectarea drepturilor omului și ultima temă, Rolul persoanelor cheie din comunitățile defavorizate în promovarea și respectarea drepurilor omului în rândul persoanelor vulnerabile.

Au participat la eveniment reprezentanții mai multor instituții doljene :  CNASR Dolj; DGASPC Dolj; IPJ Dolj; ISJ Dolj; AJPIS Dolj; CCD; ANIPT Dolj; Universitatea din Craiova; precum și reprezentanții a cinci comunități margitalizate din Regiunea S-V Oltenia și nu în ultimul rând, studenți ai Universității din Craiova, specializările Asistență Socială și Sociologie și reprezentanți din mai multe medii asociative.