Vicepreședintele Comisiei pentru Educație, Cultură și Tineret din Parlamentul European, Victor Negrescu, a susținut în plenul Parlamentului European un discurs plin de determinare cu ocazia dezbaterii dedicate Anului European al Tineretului. Acesta a solicitat proiecte concrete pentru tineri și ca politicienii să nu mai trateze tinerii ca o masă de manevră electorală.
“Tinerii nu mai trebuie tratați de politicieni ca o masă de manevră electorală. Generația noastră trebuie să facă lucrurile altfel. Trebuie ca tinerii să aibă șansa să își construiască singuri viitorul și să influențeze lumea încă de acum. Cel mai grav lucru ar fi să ne vedem anul viitor fără să putem prezenta vreun rezultat concret.
Europa de astăzi nu mai trebuie dată moștenire generațiilor următoare, ea trebuie construită împreună cu tinerii pentru ca Europa să întruchipeze din nou speranța într-un viitor mai bun.” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.
Reprezentantul României în Parlamentul European a fost, de altfel, parte din echipa de negocieri care a obținut o sumă specifică, de 8 milioane de euro, pentru celebrarea Anului European al Tineretului.
“Parlamentul European, și în mod special grupul nostru politic, a solicitat alocarea unor fonduri pentru Anul European al Tineretului. În calitate de membru al echipei de negociere privind bugetul pe anul viitor am obținut o alocare specială de 8 milioane de euro dar, pentru a crește impactul, suma trebuie suplimentată. Resursele financiare trebuie acompaniate de o agendă clară de măsuri și politici pentru tineri, construite împreună cu tinerii și organizațiile care au expertiză.” a completat europarlamentarul.
Vicepreședintele Comisiei din Parlamentul European care se ocupă de educație și tineret, Victor Negrescu, a prezentat câteva obiective clare ce pot fi îndeplinite în cadrul anului european.
“Anul viitor va fi un moment cheie pentru tinerii din toată Europa. Avem ocazia să trecem de la discursuri frumoase la soluții concrete. Niciun tânăr nu trebuie lăsat în urmă, fie că vorbim de tinerii de aici, din Strasbourg, sau de cei din orașul meu, Alba Iulia. (…)
Echivalarea studiilor și calificărilor, implementarea și extinderea Garanției pentru Tineret și a celei pentru Copii, includerea în planurile de redresare a unor fonduri pentru tineri, sprijinirea educației inclusive și de calitate în toate statele membre, dezvoltarea antreprenoriatului de tineret, a educației civice, despre mediu sau a celei digitale și gestionarea efectelor pandemiei asupra tinerilor reprezintă doar câteva din punctele ce trebuie rezolvate anul viitor.” a conchis eurodeputatul Victor Negrescu.
Parlamentul European va vota rezoluția referitoare la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul European al Tineretului 2022.