Protocol de colaborare, între Consiliul Judeţean Dolj şi Universitatea din Craiova, în valoare de 20 de milioane de euro

0
3002

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, şi rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Ionuţ Cezar Spînu, au semnat, luni, 14 decembrie 2020, un protocol de colaborare, în vederea creării unui parc în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C), care urmează să fie amenajat pe structura blocului S200, din municipiul Craiova. Valoarea totală a investiţiei, incluzând lucrări de construire şi modernizare, dar şi procurarea dotărilor, este estimată la 20 de milioane de euro, cele două instituţii angajându-se să elaboreze şi să promoveze în comun un proiect cu finanţare nerambursabilă pentru asigurarea fondurilor necesare.

Este un proiect de anvergură, care poate duce întreaga zonă într-un stadiu de dezvoltare înalt. „De-a lungul timpului, în orice strategie de dezvoltare concepută fie de către Consiliul Judeţean Dolj, fie de către Primăria Municipiului Craiova sau Zona Metropolitană Craiova, faptul că avem o universitate puternică a reprezentat întotdeauna un atu înscris printre punctele noastre forte. Astăzi, începem un parteneriat cu Universitatea din Craiova, parteneriat care va avea drept scop implementarea mai multor proiecte, în special cu finanţare europeană. În acest sens, avem şi un prim demers pe care îl demarăm, pornind de la discuţii mai vechi între noi, de la necesitatea ca în Craiova să existe o nouă structură care să sprijine mediul de afaceri, să impulsioneze economia şi să creeze locuri de muncă. De asemenea, am avut în vedere faptul că există acest important instrument financiar al Comisiei Europene, «Next Generation EU», un pachet de măsuri pentru reducerea impactului socio-economic al pandemiei. Totodată, am ţinut cont şi de faptul că primul obiectiv al noii Politici de Coeziune a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027  este  «O Europă inteligentă şi competitivă». Prin acest protocol, pe care îl semnăm, astăzi, cu Universitatea din Craiova, demarăm proiectul «Parc Industrial IT&C» pe infrastructura blocului S200, unde firmele mici şi mari din acest domeniu vor beneficia de spaţii propice dezvoltării şi implementării propriilor afaceri. Vom avea un amplu parteneriat în tot ceea ce înseamnă derularea demersului nostru de astăzi. De altfel, am discutat şi avem sprijinul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, iar colegii de la ADR ne-au asistat chiar de la primele întâlniri. De asemenea, şi colegii de la Camera de Comerţ şi Industrie Dolj au aderat la iniţiativa noastră. Proiectul tehnic datează din 2018, acum îl reactualizăm şi cred că valoarea estimativă, pentru tot ce înseamnă reabilitare şi modernizare, ajunge la 15 – 16 milioane de euro, iar în diferenţa până la 20 de milioane de euro vor fi incluse dotările, astfel încât să avem, într-adevăr, o zonă «la cheie» pentru firmele din domeniul IT&C“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

„Nu este doar o investiţie a Universităţii din Craiova, ci a municipiului şi, mai bine spus, a regiunii noastre”

 În cadrul evenimentului, ocazionat de semnarea protocolului de colaborare, rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Ionuţ Cezar Spînu, a evidenţiat importanţa înfiinţării parcului tehnologic IT&C, atât prin impactul pozitiv asupra economiei regionale, cât şi prin faptul că le va oferi studenţilor şi absolvenţilor de la facultăţile şi specializările de profil oportunitatea unui loc de muncă în oraş.  „Aşa cum ştiţi, Universitatea din Craiova a demarat, în urmă cu câţiva ani, o strategie pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale şi de cercetare, având în acelaşi timp o colaborare foarte bună cu autorităţile locale, cu Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Am încercat şi, de altfel, am şi reuşit să implementăm câteva obiective comune.  Acest faimos bloc S200 a rămas pentru Universitatea din Craiova şi, vă spun sincer, pentru mine, ca rector, o mare problemă. Am făcut câţiva paşi, în perioada 2016 – 2020, pentru a repune pe tapet acest demers. Din păcate, chiar dacă am reuşit la un moment dat să câştigăm un proiect pe o axă de finanţare, în urmă cu doi ani aceasta nu a mai beneficiat de fonduri şi, practic, a trebuit să o luăm de la capăt. În urma discuţiilor pe care le-am avut, de-a lungul timpului, şi cu domnul preşedinte Ion Prioteasa, şi cu doamna primar Lia Olguţa Vasilescu, şi cu domnul preşedinte Cosmin Vasile, ajungem astăzi în punctul în care readucem în prim-plan această investiţie, despre care eu cred că nu este doar o investiţie a Universităţii din Craiova, ci a municipiului şi, mai bine spus, a regiunii noastre; o investiţie foarte importantă, care va produce locuri de muncă, cel puţin 1.500, ţinând cont de faptul că Universitatea din Craiova are două facultăţi de profil puternice în domeniul IT, dar şi alte programe de studii în domeniile şi specializările inteligente. Este o investiţie care, de asemenea, va creşte produsul intern brut la nivel regional, iar Craiova şi toată această regiune aveau nevoie de un parc tehnologic IT. Sunt sigur că acest prim pas va fi urmat de alţii, pe care îi vom face cât vom putea de repede, astfel încât în cel mult 2 – 3 ani să finalizăm această investiţie. Îmi doresc să vedem cât mai curând blocul S200 plin de firme din domeniul IT, la care să fie angajaţi studenţi ai Universităţii din Craiova, firme care să producă pentru oraş, pentru regiune şi, de ce nu, pentru România“, a afirmat rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Ionuţ  Cezar Spînu.

 

         Imobilul care va găzdui viitorul parc IT&C este compus din două corpuri de clădire, primul cu formă circulară, cu diametrul de 46 de metri şi trei niveluri, celălalt prevăzut cu subsol, parter şi 13 etaje, având înălţimea de aproape 50 de metri.