Radiografie a suferinţei umane, într-o expoziţie de fotografie dedicată Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului

0
419

Imagini ale durerii, deznădejdii, singurătăţii, bolii, sărăciei crunte, ale alienării unei societăţi a începutului de mileniu III. Chipuri de copii pentru care adăpost sunt cutii de carton, iar pernă – piatra rece a asfaltului. Bătrâni cerşind. Situaţii dramatice din zone de conflict. Expresii care redau mai mult decât o mie de cuvinte. O poveste tristă din faţa căreia tindem să ne ferim privirea, spusă prin 100 de fotografii realizate de artişti din 25 de ţări din Europa, Asia, Africa, America de Nord şi America de Sud. Între aceştia, şi unul din Craiova: Alin Dijmărescu, în prezent cameraman la TVR Craiova. Toate fotografiile sunt reunite într-o impresionantă expoziţie deschisă în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei şi reprezintă o selecţie din cele peste 5.000 pe care artişti din toată lumea le-au dedicat Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului (10 decembrie). Expoziţia are scop caritabil şi poate fi vizitată până pe data de 1 februarie 2016.

Ideea expoziţiei – deschisă simultan, pe 10 decembrie, în mai multe ţări ale lumii – a apărut în Spania, aparţinând regizorului Carlos Bustamante, din Madrid. Sub genericul „The Human Rights Project”, acesta a lansat un concurs de fotografie pe tema apărării drepturilor omului, la care, în perioada ianuarie-octombrie 2015, s-au înscris peste 5.000 mii de fotografi amatori şi profesionişti. Luna trecută, un juriu internaţional a ales 100 dintre imagini, realizate de artişti din 25 de ţări, toate redând precaritatea condiţiei umane.

O fotografie realizată la Dăbuleni, între cele 100 selectate

Două dintre imaginile selectate sunt realizate de un craiovean, desemnat, de altfel, de iniţiatorii acestui proiect internaţional să organizeze expoziţia la Craiova. Alin Dijmărescu este cameraman la Studioul Teritorial TVR Craiova şi fotograf pasionat. Instantaneele cu care a impresionat juriul sunt surprinse unul în localitatea doljeană Dăbuleni, unde se afla la o filmare, altul la Mangalia. Alin Dijmărescu le-a alăturat pe simeze altor imagini cel puţin la fel de dramatice, nu numai din Europa, ci şi de pe alte continente. Cele mai multe dintre fotografii, 20, sunt realizate în India, unde, în prezent, trăieşte o treime din populaţia foarte săracă a lumii. Potrivit unui raport al ONU, aici s-au înregistrat cele mai multe decese din lume în rândul copiilor de sub 5 ani: aproximativ 1,4 milioane!

„Este revelarea suferinţei în varianta ei publică, explicită”

„După cum remarcaţi de pe simeze, trei drepturi ale omului sunt respectate din Indonezia până în România, din Bangladesh până unde vreţi dvs.: dreptul la a fi flămând, dreptul de a nu avea locuinţă şi dreptul de a fi sărac. (…) Ceea ce vedem aici este mai mult decât o expoziţie de artă fotografică, este o vivisecţie. Este revelarea suferinţei în varianta ei publică, explicită, exhibată, manifestă. Decrepitudinea, mizeria, fie că este de sorginte genetică ori socială, este plenar etalată pe aceste simeze. Marginalizaţi, oamenii din aceste imagini ne fixează cu chipuri încărcate de un dramatism sfâşietor”, a declarat la vernisaj Emilian Ștefârţă, managerul Muzeului de Artă Craiova.

Cine păşeşte pragul acestei expoziţii nu se poate să nu rămână marcat, a mai afirmat acesta. „Pentru că suntem oameni, iar aceste imagini înfăţişează semeni de-ai noştri. Ei sunt contemporani cu noi într-un univers pare-se paralel cu al nostru, pentru că, dacă ar fi altfel, am putea să facem ceva pentru ei”.

Strigătul disperării de dincolo de imagini…

Că expoziţia „The Human Rights Project” este o adevărată radiografie a suferinţei umane şi că cele 100 de imagini spun mai mult decât o mie de cuvinte a subliniat şi col. (r.) Mircea Anghel, preşedinte al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”. „De ce umanitatea acceptă să existe asemenea suferinţe, asemenea mizerii în veacul în care omenirea se vrea la unul dintre apogeele sale este inexplicabil. (…) Îţi vine greu să crezi că pe pământ, la ora actuală, în secolul XXI, există asemenea nenorociri, asemenea condiţii umane degradate. Ei bine, toţi suntem vinovaţi pentru asta, iar acest tip de reportaj eu cred că trebuie să fie mobilizator pentru noi toţi, ceilalţi. Este, în acelaşi timp, şi un strigăt atât al celor care se găsesc dincolo de imagini, dar şi al oamenilor din spatele aparatului de fotografiat”, a spus acesta.

Atât Mircea Anghel, cât şi Emilian Ștefârţă au apreciat în mod deosebit meritul fotografilor care au reuşit să realizeze acest reportaj zguduitor despre condiţia umană, de un tragism pe care poate mulţi dintre noi nici nu am bănuit că există…

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este sărbătorită în fiecare an la 10 decembrie, primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptată în urmă cu 67 de ani, consemnând că „toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”. Este o zi ce creează oportunitatea evidenţierii, mai mult decât oricând, a necesităţii respectării drepturilor fundamentale şi în care oamenii trebuie să reflecteze asupra sensului, necesităţii şi importanţei de a se bucura de acestea, indiferent în ce colţ al lumii se află.

 

Emilian Ștefârţă, managerul Muzeului de Artă Craiova: «Înaintea noastră, a publicului, cu siguranţă cel mai afectat a fost autorul. El este cel care a străbătut la pas infernul. El a exersat pe viu oroarea. El şi-a deschis o rană cu fiecare fotografie. Și tot el a rămas, cu siguranţă, cu o cicatrice după fiecare fotografie. Este dureros să fii fotograf de război, dar mai dureros este să fii fotograful periferiei condiţiei umane. Și asta fiind tot o formă de război, tot o luptă pentru supravieţuire împinsă la extrem».

 

Puteţi vizita expoziţia până la începutul lunii februarie a anului viitor şi, totodată, puteţi contribui la campania de strângere de fonduri pentru susţinerea copiilor din mediul rural cu rezultate bune la învăţătură. Intitulată „Gesturile mici fac oamenii mari”, campania este derulată de Asociaţia „Vasiliada”, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei. Potrivit psihopedagogului Renata Bănescu, în decursul celor peste 13 ani de activitate organizaţia a implementat numeroase campanii sociale, constatându-se că „în foarte multe localităţi ale judeţului Dolj din mediul rural rata abandonului şcolar a devenit un fenomen îngrijorător, a cărui principală cauză este lipsa resurselor financiare”. Expoziţia „The Human Rights Project” are scop caritabil, fondurile fiind strânse din taxa de vizitare a expoziţiei în ziua vernisajului – 10 decembrie, din vânzarea lucrărilor (la preţul de 100 lei fiecare), ca şi din donaţii ale publicului.