Nicușor Roșca (PNL Dolj): Sprijinim dezvoltarea rurală și investițiile în agricultură

0
290


Dezvoltarea zonelor rurale din România reprezintă o prioritate în contextul provocărilor demografice și economice actuale. Fenomenul migrației masive din județe precum Dolj către străinătate, în căutarea unor oportunități mai bune, afectează puternic satele românești. Nicușor Roșca, candidat din partea PNL Dolj pentru Camera Deputaților, susține că „trebuie să îi aducem înapoi pe doljenii plecați la muncă peste hotare”, subliniind nevoia unei dezvoltări sustenabile a satului românesc.

Conform proiecțiilor Institutului Național de Statistică și Eurostat, România se confruntă cu un declin demografic sever, estimându-se că populația va scădea cu aproximativ 6,4 milioane de persoane până în 2100. Astfel, în lipsa unor intervenții semnificative, structura demografică va înclina puternic către o populație îmbătrânită, cu o creștere a ponderii persoanelor vârstnice de la 19,5% la 31,7%.

Peste 70.000 de gospodării vor fi conectate la apă și canalizare

Un punct important pe agenda PNL îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii și îmbunătățirea accesului la utilități esențiale pentru românii care trăiesc la sat. În prezent, diferențele între mediul rural și cel urban sunt mari, 59% dintre cetățenii din mediul rural neavând acces la apă potabilă, iar 84% fiind fără canalizare. Pentru a reduce aceste decalaje, PNL își propune să implementeze Strategia Națională pentru Gospodărirea Apelor, prin care, în următorii ani, vor fi extinse rețelele de distribuție a apei și de canalizare, iar programul „Prima conectare la apă și canalizare” va aduce îmbunătățiri semnificative pentru 70.851 de gospodării până în 2026.Obiectivele incluse în strategie mai prevăd reabilitarea digurilor și dotarea administrațiilor de bazine hidrografice cu echipamente necesare prevenirii inundațiilor și fenomenelor extreme, toate aceste măsuri contribuind la crearea unui mediu sigur și funcțional pentru cetățenii din zonele rurale.

Agricultura – reînvierea unui sector strategic

Agricultura, cândva un punct forte al județului Dolj și al României rurale, a fost afectată de lipsa investițiilor în infrastructură și de absența unui proiect integrat de dezvoltare. „Lipsa unui sistem de irigații funcțional și a unor centre de depozitare și procesare a produselor agricole a diminuat capacitatea fermierilor de a-și valorifica eficient recoltele. Tocmai din acest motiv, PNL a integrat în „Pactul pentru Satul Românesc” măsuri concrete menite care să sprijine refacerea sistemului de irigații prin accesarea de fonduri europene și construcția de centre de depozitare la rece pentru legume și fructe“, a firmă Nicușor Roșca.
Planul PNL vizează, de asemenea, combaterea deșertificării, un fenomen care s-a amplificat în ultimul deceniu și care afectează multe localități din Sudul țării, și asigurarea unui management eficient al resurselor naturale prin proiecte de împădurire și crearea unor perdele de protecție. „Creșterea productivității agricole va depinde, în viitor, de măsurile pe care trebuie să le luăm acum. Nu ne mai permitem să așteptăm“, mai spune candidatul liberal, punctând importanța stabilității resursei de apă pentru fermierii din zonele aride.


Sprijin pentru comunitățile vulnerabile

Nicușor Roșca spune că, în perioada 2024-2028, PNL are ca obiectiv și sprijinirea a peste de 2.000 de comunități rurale marginalizate, unde trăiesc peste 450.000 de persoane, multe dintre ele din grupuri vulnerabile

PNL își afirmă angajamentul față de dezvoltarea rurală printr-o serie de măsuri ambițioase și cuprinzătoare. Planurile noastrenu vizează doar modernizarea infrastructurii și creșterea productivității agricole, ci și o abordare integrată asupra problemelor sociale și de mediu din zona rurală. Transformarea satului românesc într-o zonă atractivă, sustenabilă și prosperă este esențială pentru viitorul României, iar prin aceste eforturi, PNL își propune să creeze o Românie mai echitabilă și mai rezilientă“, susține Nicușor Roșca.

Cod AEP: 11240002