Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu o delegație a CONAF pe tema reducerii abandonului școlar

0
214

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) condusă de Cristina Chiriac, agenda discuției fiind centrată pe reducerea abandonului școlar în România.

Din partea Guvernului, alături de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, la întrevedere au participat ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, reprezentanți ai altor ministere și autorități publice cu responsabilități în domeniu.

Șeful Executivului a reamintit că reducerea abandonului școlar este un obiectiv strategic asumat de Guvern. Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), un program concret al strategiei România Educată, beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în sprijinul copiilor aflați în situații sociale dificile. În cadrul acestui program, a fost deja inițiată schema de granturi care se adresează unităților de învățământ gimnazial de stat cu risc ridicat și mediu de abandon și părăsire timpurie a școlii. Fiecare grant are o valoare de maximum 200 de mii de euro și va fi implementat pe o durată de 3 ani.

De asemenea, Guvernul implementează Programul Național „Din grijă pentru copii”, cu o alocare de peste 6 milioane de euro de la bugetul de stat, pentru suportul psiho-emoțional al copiilor și siguranța lor, iar sistemul RO-Alert pentru copii dispăruți, de la lansarea sa, a salvat mii de copii din situații dificile.

Totodată, la nivelul executivului, va continua implementarea măsurilor precum asigurarea transportului școlarilor, programele Masa caldă în școli și Observatorul copilului, alături de sprijinul acordat pentru întoarcerea la școală a elevilor, campaniile de reducere a violenței în școli.

Săptămâna trecută, a fost lansat apelul de proiecte pentru rețeaua celor 150 de centre de zi pentru copii. Finanțarea pentru construcția acestor centre a fost inclusă în PNRR și se ridică la 50 de milioane de euro, fiind asigurată și funcționarea centrelor în primii doi ani.

„Pentru rezultate concrete în reducerea abandonului școlar și a consecințelor sale sociale, este nevoie de o abordare integrată, din mai multe perspective. În acest sens, soluția evidențiată în discuția cu reprezentanții CONAF, privind crearea unui Comitet pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, va contribui la coerența măsurilor de care copiii au nevoie. Avem nevoie de coordonarea eforturilor guvernamentale cu cele ale partenerilor sociali, mediului privat, antreprenoriatului românesc și autorităților locale”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.