Ziua omagială Emil Racoviţă, la Muzeul Olteniei

0
542

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei (strada „Popa Şapcă” nr.8) omagiază personalitatea savantului Emil Racoviţă, la împlinirea a 146 de ani de la naștere și 67 de ani de la moarte, printr-un eveniment care se va desfășura luni, 17 noiembrie, cu începere de la ora 10.00. Acesta face parte din proiectul cultural-educativ „Muzeul – O Şcoală Altfel”, coordonat de Muzeul Olteniei, şi este sprijinit de Consiliul Judeţean Dolj.

Programul va cuprinde o serie de expuneri şi videoproiecţii, la care şi-au anunţat participarea elevi de diferite vârste de la Colegiile Naţionale „Carol I” şi „Elena Cuza” din Craiova (coordonatori – profesorii Ecaterina Bogdan, Camelia Simeanu şi Leila Podeanu).

Excepţionalele calităţi şi merite ştiinţifice ale savantului fondator al Biospelogiei ca ştiinţă şi al primului Institut de Speologie din lume, totodată fost președinte al Academiei Române, Emil Racoviță  (n. 15 noiembrie 1868 – d. 19 noiembrie 1947), vor fi prezentate de muzeograf dr. Mirela Ridiche, coordonatorul evenimentului, urmând ca apoi să fie abordate mai multe teme din domeniul biospeologiei.

Invitată să participe este dr. Oana Chachula, biolog-investigator la Muzeul Naţional de Istorie a României şi speolog cu o experienţă de aproape 15 ani pe plan naţional şi internaţional, mărturie fiind participarea sa la diverse expediţii internaţionale organizate în Maroc, Franţa, Turcia, Creta şi India. Domnia sa va conferenţia pe teme precum „Peştera / Gheţarul Scărişoara – prima peşteră din România studiată de Emil Racoviţă”, „Importanţa ştiinţifică şi turistică a Peşterilor din România”, „Liliecii – între adevăruri ştiinţifice şi mitologie”.

Sunt invitate să participe toate categoriile de public, accesul la evenimentul organizat de Secția de Științele Naturii fiind liber.