ASR Principele Radu al României este, astăzi, oaspete al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, unde va vorbi despre importanţa cititului şi va prezenta programul de lectură alternativ propus de Curtea Veche Publishing prin colecţia „Cărţile copilăriei” – o serie de repovestiri, pe înţelesul copiilor, ale marilor opere literare. Evenimentul are loc la ora 11.00, la sediul instituţiei, de pe Calea Bucureşti nr. 56, şi este organizat în parteneriat Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Asociaţia Euro-Agora Craiova.
România este, în acest moment, la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor. Peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol. Deşi peste 50% din absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacalaureat, România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu oferă elevilor programe de lectură adaptate nivelului lor de înţelegere. Piaţa de carte din România este una dintre cele mai mici din Europa, suma medie anuală cheltuită de un român pe cărţi fiind de 5 euro. Sunt principalele motive pentru care Curtea Veche Publishing şi ASR Principele Radu al României s-au „aliat” în promovarea lecturii în rândul copiilor, prin proiectul „Cărţile copilăriei”.
Lansată anul trecut, colecţia cuprinde o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Fiecare dintre volume apare împreună cu un mesaj către părinţi semnat de ASR Principele Radu. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără „Peter Pan”, „Aventurile lui Sherlock Holmes”, „Marile speranţe”, „Black Beauty” şi „Cocoşatul de la Notre-Dame”.
În prima parte a anului 2013, Curtea Veche Publishing a organizat o serie de ateliere de lectură, sub genericul „Clasicii repovestiţi”, ce s-au desfăşurat timp de patru luni în şapte oraşe şi au atras peste 650 de copii. În această toamnă, proiectul continuă prin campania „Cărţile copilăriei în fiecare şcoală” şi campania de donaţie de carte „Cărţile copilăriei în fiecare casă”. La întâlnirea organizată astăzi la Craiova sunt invitaţi elevi, părinţi, profesori din toate şcolile din oraş. Intrarea este liberă!