Oamenii de afaceri critică bugetul pe 2014

0
367

Consiliul Investitorilor Români aminteşte că, în prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc., cu toate consecinţele ce decurg de aici, precum afectarea creşterii economice, sufocarea consumului intern, blocaj financiar, creşterea arieratelor între companii, creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare şi altele: „În opinia noastră, nu creşterea exagerată a fiscalităţii este soluţia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci metode eficiente pentru colectarea taxelor“.

Consiliul Investitorilor Străini,  ia o poziţie neobişnuit de dură şi de tranşantă în ceea ce priveşte măsurile fiscale anunţate de guvern în perspectiva construirii bugetului pe anul 2014: „Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la buget din diverse surse să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susţin deja bugetul şi care vor fi sufocaţi de impunerea suplimentară anunţată în media de către autorităţi. Această măsură de introducere a impozitului asupra construcţiilor speciale, corelată cu creşterea accizelor la combustibili şi creşterea cu 25% a redevenţelor pentru resurse minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive.”

Florin Pogonaru

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România: „Majorarea taxelor se va traduce din păcate în nivelul de trai al cetăţenilor normali. Oamenii nu vor mai folosi maşinile proprii. Nu cred că într-o societate care în momentul de faţă are încă probleme de criză, de capacităţi de producţie nefolosite, deci în care există pe de altă parte impulsuri deflaţioniste foarte puternice, vom vedea o inflaţie semnificativă. Sunt luat prin surprindere de o taxare a stâlpilor de electricitate. Transelectrica va încărca factura consumatorului? Deodată au aruncat pe masă o problematică foarte largă, nediscutată cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe.“

Ovidiu Nicolescu

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor atrage atenţia că majorarea salariului minim pe economie de la 800 de lei la 850 de lei de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 de lei de la jumatatea anului 2014, va afecta direct mii de microintreprinderi: „Există o parte dintre IMM-uri decapitalizate pe criză, unde mai sunt şi datorii la bugetul statului, cu o cerere scăzută pe piaţă, care sunt la limita subzistenţei. La aceste firme, aceste creşteri, care sunt foarte mici, cumulate pot să creeze probleme inclusiv de supravieţuire. O să fie vorba de nişte mii de firme.”

 

Mihai Ionescu

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România: Este vorba de modul în care a fost proiectat bugetul. Au mers pe variante prea optimiste. Este primul examen picat de doctorul Ponta şi pupilul său Liviu Voinea. Ceea ce este de mirare este faptul că bugetul, aşa cum a fost proiectat, a fost vizat şi de organismele internaţionale. E inexplicabil cum experţii care vin şi ne dau note au avizat acest buget. E o bilă neagră şi pentru FMI şi pentru Comisia Europeană”.

Camera de Comerţ Americană (AmCham): „AmCham România îşi exprimă îngrijorarea fa­ţă de noul val de impozite şi taxe anunţate în ulti­ma vreme de către Guvernul României. Împreună cu creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu me­diul de afaceri, astfel de decizii determină o agra­va­re, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fis­cale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte“.

Radu Merica

Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ Germane în România, critică în primul rând lipsa de predictibilitate a măsurilor convenite deja de Guvern cu finanţatorii externi. „Le vad cu oarecare rezerve, în sensul că, dacă punem impozit pe construcţii altele decât clădiri, trebuie să se stabilească exact modul de aplicare. Trebuie să vedem care este impactul – dacă spui despre electricitate, despre cablul de internet, e o mare nebuloasă.”

 Petre Răcănel, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie: „Vorbim de economie subterană şi de evaziune fiscală. Pe de altă parte, Fiscul nu a fost eficient şi nu a încasat suficienţi bani la buget. Este adevărat că ANAF a fost în reorganizare şi că s-a făcut disponibilizări de personal”.

 Ionuţ  Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Noile taxe anunţate de guvern par dezechilibrate şi au impact semnificativ asupra inflaţiei (impactul direct, matematic, este de circa 0,5-0,6%). Noile taxe menţin economia într-o zonă de creştere economică slabă. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar avea un impact bugetar iniţial negativ de circa 1% din PIB pe an, o sumă care poate fi compensată doar dacă aducem toate formele de venituri în baza de impozitare.”