Primele acorduri ale celei de-a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” răsună astă-seară, la ora 19.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”, unde publicul este invitat la un concert vocal-simfonic extraordinar Giuseppe Verdi – Richard Wagner (200 de ani de la naştere). Îşi dau concursul Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale instituţiei, sub bagheta dirijorală a maestrului Gheorghe Costin – un nume binecunoscut, care a figurat pe afişele unor renumite săli de concerte europene şi de care se leagă colaborări cu muzicieni celebri. Festivalul se va desfăşura până pe data de 8 decembrie, sub sloganul „40 de ani de tradiţie aniversaţi prin 40 de evenimente de prestigiu” şi sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I, Casa Regală a României fiind reprezentată la deschiderea evenimentului de ASR Principele Radu.
Program aniversar, cu muzică veche, rock, jazz şi proiecţii cinematografice
Programul aniversar al Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” va cuprinde o diversitate de evenimente, de la concerte simfonice şi vocal-simfonice, muzică de operă, muzică veche însoţită de fascinante instrumente şi costume de epocă, muzică de cameră, recitaluri instrumentale şi vocal-instrumentale la concerte de muzică rock, folk, jazz şi proiecţii cinematografice.
Susţinute de renumiţi artişti pe plan naţional şi internaţional, ansambluri simfonice şi formaţii camerale, din ţară, ca şi din S.U.A., Belgia, Spania, Germania, Franţa, Lituania, Serbia, Republica Moldova, Federaţia Rusă şi Bulgaria, acestea nu se vor desfăşura exclusiv în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia”, ci vor fi găzduite de mai multe instituţii de cultură şi de învăţământ din Craiova, cooptate ca partenere.
În repertoriu: patru piese sacre din repertoriul verdian
În cadrul concertului inaugural din această seară, craiovenii vor putea audia trei creaţii wagneriene –„Farmecul Vinerii Mari” din opera „Parsifal”, Uverturile operelor „Olandezul zburător” şi „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg”, ca şi Quattro Pezzi Sacri (cor şi orchestră), din repertoriul verdian. Dacă ediţia precedentă a festivalului debuta cu cantata profană „Carmina Burana” de Carl Orff, sub bagheta maestrului Florentin Mihăescu, o altă personalitate a artei dirijorale a fost invitată, de această dată, la conducerea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii craiovene.
Este vorba despre Gheorghe Costin, absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti şi, în paralel, al secţiilor de compoziţie (clasa prof. Dan Constantinescu) şi dirijat (clasa prof. Constantin Bugeanu). Din anul 1984 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A activat ca dirijor permanent al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1986-1988) şi Iaşi (1988-2001), iar din 2001 este dirijor al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Prestaţiile sale întotdeauna calitative, disponibilitatea repertorială deosebită, sensibilitatea de muzician cu har reprezintă veritabile atu-uri datorită cărora artistul şi-a clădit o reputaţie solidă, fiind solicitat să dirijeze toate orchestrele din ţară şi nu numai. Un bilet pentru concert costă 25 de lei (pentru elevi, studenţi, pensionari – 20 de lei).
ASR Principele Radu îşi lansează volumul „Trei poduri peste lume”
La această ediţie, festivalul se bucură de Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I, Casa Regală a României fiind reprezentată la deschiderea evenimentului de ASR Principele Radu. De altfel, astă-seară, la ora 18.00, Alteţa Sa Regală îşi va lansa în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia” volumul „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”, apărut la Curtea Veche Publishing.
Cele trei poduri din titlul cărţii fac referire la trei treceri diferite, simultane şi fundamentale în viaţa Alteţei Sale Regale: trecerea de la un mileniu la altul, trecerea de la România comunistă la lumea liberă, trecerea de la condiţia de actor la cea de principe regal. „Este o lucrare apăsat subiectivă, dar prezintă o poveste de viaţă destul de neobişnuită. Mă simt obligat faţă de societate să vorbesc despre aceste lucruri”, notează autorul în Introducerea volumului. Evenimentul este unul cu intrare liberă pentru public şi face parte dintr-o serie de lansări din ţară, care au avut loc în Alba Iulia, Buzău, Bucureşti, Arad, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.
Programul evenimentelor din week-end:
Mâine, 16 noiembrie
Ora 11.00, Filarmonica Oltenia – Sala „Filip Lazăr”: Ateliere de creaţie cu instrumente muzicale neconvenţionale
Ora 19.00, Muzeul Olteniei – Secţia de Istorie-Arheologie: „Viva Espana!” – seară de muzică spaniolă pentru voce şi chitară, cu Claudia Codreanu (mezzosoprană) şi Costin Soare (chitară)
Duminică, 17 noiembrie
Ora 19.00, sala Filarmonicii „Oltenia”: „Eminescu” – recital de muzică şi poezie susţinut de Ion Carmitru (actor) şi Aurelian Octav Popa (clarinet)