Mozart și Liszt, vineri, în concert la Filarmonică

0
614

Maestrul Alexandru Iosub și pianista Ruxandra Boariu vor fi în concert, vineri seara, la Craiova. Orchestra Simfonică a Filarmoncii „Oltenia” dirijată de maestrul Alexandru Iosub va interpreta Simfonia nr. 35, „Haffner” de Mozart, Concertul nr. 1 pentru pian şi poemul simfonic „Preludiile” de Liszt, vineri, 16 octombrie, începând cu ora 19:00. Solista serii va fi tânăra pianista Ruxandra Boariu, laureată la a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale.

Din programul serii, reținem Wolfgang Amadeus Mozart, cu Simfonia nr. 35 în Re major, K. 385, „Haffner” și Franz Liszt: Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră, și Poemul simfonic „Preludiile”, S. 97. Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). În domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu. În perioada 1977 – 1981 a fost violonist în Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, pentru ca începând cu anul 1981 să desfăşoare o bogată activitate muzicală în Craiova (între 1981 – 1989 şi din 2012 – dirijor al Operei Române Craiova; între 1989 – 2019, dirijor al Filarmonicii „Oltenia”; din 1995, profesor de vioară asociat la Liceul de Artă „Marin Sorescu”). S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse. Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician competent, talentat s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti. La Bucureşti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piaţa Festivalului „George Enescu” (ediţia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, prezentând un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate), bucurandu-se de un deosebit succes în rândul publicului.

Pianista Ruxandra Boariu a absolvit cursurile Colegiului Național de Muzică “George Enescu” şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Discipolă a pianistului Toma Popovici, Ruxandra Boariu urmează în prezent cursurile de master ale aceleiaşi universităţi de prestigiu. A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, atât la categoria pian solo, cât și la categoria muzică de cameră, împreună cu colegele sale, Raluca Maria Constantin și Renata Eunis Băluță, alături de care a înființat “Trio Risoluto”. Dintre acestea amintim premiul I la Concursul Național de Interpretare “Ada Ulubeanu” și premiul I la Concursul Internațional de Interpretare “Erich Bergel – Dorothy Kitchen”. A participat la mai multe masterclass-uri, astfel având oportunitatea de a lucra cu mai mulți pianiști consacrați, printre care Martin Hughes, John Thwaites, Lena Vieru-Conta și Tamas Vesmas. Activitatea concertistică include o serie de recitaluri in diverse orașe ale țării, precum și prezența în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”. Preţul unui bilet este de 40 de lei, iar elevii, studenții și seniorii vor achita câte 10 lei de fiecare.