„Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile”

0
520

84 de femei dintr-un total de 437 vizat la nivel naţional, încep în cadrul unui proiect POSDRU, cursurile de îngrijiri persoane vârstnice la domiciliu prin „Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” (S.A.F.I.R.). Proiectul, implementat de Asociatia React, oferă şansa formării profesionale şi a obţinerii unui loc de muncă femeilor vulnerabile social. Iniţiativa răspunde unei nevoi crescânde de specialişti în domeniul îngrijirilor la domiciliu corelată cu tendinţa de îmbătrânire a populaţiei, resimţită atât la nivel naţional, cât şi la nivel global. ONU estimează că numărul celor cu vârsta de peste 60 de ani se va dubla până în anul 2050 (World Population Prospects: The 2012 Revision). Odată cu îmbătrânirea populaţiei şi creşterea duratei de viaţă, tot mai mulţi pensionari apelează la servicii de asistenţă socială, fiind nevoie de un număr tot mai ridicat de îngrijitori la domiciliu.

În 2014, peste 5 milioane de pensionari

Ultimul recensământ din 2011 situează fenomenul de îmbătrânire a populaţiei la nivel naţional ca fiind una dintre cele mai importante concluzii ale studiului demografic. Conform Eurostat (Projected old-age dependency ratio), România va ajunge în 2060 pe locul doi în topul ţărilor cu populaţia cea mai îmbătrânită. Astfel, în 2060, 64,77% dintre români vor avea vârste de 65 de ani şi peste. În primul trimestrul al anului 2014, numărul pensionarilor din România însuma peste 5.300.000 de persoane. Dintre aceştia, conform Institutului Naţional de Statistică, peste 1.400.000 de români au vârsta peste 75 de ani dintre care se apreciază că 1.000.000 au nevoie de îngrijiri la domiciliu şi atenţie sporită.  Cu toate acestea, conform studiului Băncii Mondiale din iunie 2014 (Viaţă lungă, activă şi în forţă), numărul de specialişti în domeniu nu se ridică la mai mult de 14.600 de persoane.

Diplomele obţinute sunt recunoscute de către Ministerul Muncii

Cursurile de calificare au început în Bucureşti şi vor debuta în perioada următoare în celelălte două regiuni vizate de proiect, Centru şi Sud Vest Oltenia. Femeile aflate în cautarea unui loc de muncă, cu domiciliul în mediul urban, din judeţele Alba, Braşov, Bucureşti, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Olt, Sibiu şi Vâlcea, se pot înscrie în proiect până la completarea celor 437 de locuri disponibile. Formarea profesională va include atât noţiuni teoretice, cât şi activităţi practice şi oferă o specializare de actualitate pe piaţa muncii. Diplomele obţinute sunt recunoscute de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. De asemenea, cursantele vor acumula şi noţiuni concrete de utilizare a calculatorului şi a internetului, cunoştinţe esenţiale pentru integrarea pe piaţa muncii.

Anca Ştefan, Manager de proiect

„S.A.F.I.R. vine ca un răspuns natural la tendinţa de îmbătrânire populaţiei. Acest proces este o realitate care nu poate fi neglijată, iar vârstnicii au dreptul de a beneficia de îngrijire corespunzătoare. Ceea ce facem noi e să aducem la un numitor comun femeile aflate în căutarea unei specializări şi a unui loc de muncă şi o nevoie aflată în continuă creştere, cea de specialişti în domeniul îngrijirilor la domiciliu. Prin intermediul S.A.F.I.R., numărul îngrijitorilor la domiciliu va creşte cu 3%.”