Cinci concurenţi doljeni vor urca pe scena Festivalului „Maria Tănase”. Preselecţia continuă şi astăzi!

0
353

Emoții mari, ieri, la preselecția națională pentru cea de-a XXII-a ediție a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, care se va desfășura la Craiova în perioada 14-19 octombrie. Nu mai puțin de 49 de tineri soliști vocali și instrumentiști, din țară, dar și din Republica Moldova și Serbia, au trecut prin fața juriului, pentru a demonstra că merită să urce pe scena acestui prestigios eveniment dedicat memoriei Doamnei Cântecului Popular Românesc, de la a cărei naștere s-au împlinit 100 de ani. Doar 33 dintre ei, între care și 5 doljeni, au fost declarați admiși, însă – dat fiind numărul mare de concurenți înscriși – preselecția continuă și pe parcursul zilei de astăzi. Mâine și poimâine, cei selectați vor evolua nu numai în fața juriului, ci și a unui numeros public, în cadrul spectacolelor care se vor desfășura, de la ora 18.30, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”. Nu vor scăpa de emoții nici vineri, când vor afla dacă se numără printre cei premiați în Gala Laureaților.

Veniți fie mai de-aproape, din Gorj ori din Olt, fie de la Suceava ori de dincolo de Prut, având fie 16 ani, fie 35, concurenții au avut cu toții o singură dorință: să răzbească emoțiile și oboseala și să-și dovedească dragostea pentru folclorul românesc și buna pregătire în domeniu. Preț de aproape cinci ceasuri a avut disponibilitatea și, desigur, competența necesară să-i asculte un juriu alcătuit din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc, care îl are ca președinte pe prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, de la Academia de Muzică din București, iar ca președinte de onoare, pe Constantin Arvinte – reputat folclorist, compozitor și dirijor.

Maestrul Constantin Arvinte: „Dați drumul la voce! Parcă n-ați mâncat azi dimineață!”

În fața lor, fiecare dintre cei 49 de concurenți – soliști vocali sau instrumentiști (între care doi din Republica Moldova și trei din Serbia) – a adus câte două piese muzicale: una fără acompaniament (doină sau baladă) şi una cu acompaniament orchestral, reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin. „În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică”, se menționează în Regulamentul privind organizarea concursului, iar cei ce nu au respectat acest lucru au fost depunctați de juriu. Și cei „gâtuiți” de emoții sau din cauza răcelii au fost cel puțin dojeniți. „Dați drumul la voce! Parcă n-ați mâncat azi dimineață!”, le-a spus maestrul Constantin Arvinte.

Juriul, impresionat de un tânăr din Goicea, care cântă la caval

Doljul a fost reprezentat în preselecția națională de ieri de 13 concurenți – 11 soliști vocali și doi instrumentiști, care au lăsat juriului o impresie generală bună. „Consider că repertoriul doljenilor a fost foarte bun, foarte bine ales. Câțiva dintre ei chiar merită să calce pe scena acestui festival. Vreo trei-patru pot să cânte oricând și oriunde! Sunt foarte mulți copii talentați în această preselecție, însă trebuie să fim atenți și la voce, și la repertoriu, și la ținută, și la costum. Vom vedea cine mai vine și în a doua zi de preselecție”, a opinat Paula Dogăroiu, apreciat etnomuzicolog, ani buni profesor de canto popular la Școala de Arte „Cornetti” din Craiova.

Impresionată – ca, de altfel, și ceilalți membri ai juriului – a fost în special de talentul unuia dintre soliștii instrumentiști, Gheorghe Marius, care a și trecut preselecția de ieri. Venit din Goicea, acesta cântă la un vechi caval pe care, după cum a mărturisit, l-a avut, cu ani în urmă, însuși rapsodul Marin Chisăr. «Cavalul este instrumentul meu preferat. Are căldură, ton frumos… Iar cel care cântă la el trebuie să transmită, să „vorbească”, practic, cu cavalul», a declarat prof. Paula Dogăroiu. Alături de Gheorghe Marius (23 de ani), admiși au mai fost doljenii Ruican Ștefan Marius, din comuna Unirea (22 de ani) – caval și fluier, soliștii vocali Olteanu Liviu, din comuna Grecești (19 ani) Țacu Denisa Maria, din Craiova (28 de ani), și Ceană Mihaela Diana (19 ani) – care a mai participat și în 2011 la Festivalul „Maria Tănase”, fără a obține însă vreun premiu, și care este nepoata primarului din Melinești, Ana Ceană.

***

Preselecția națională continuă și pe parcursul zilei de astăzi, tot în Sala „I.D. Sîrbu” a Teatrului Național din Craiova, timp în care organizatorii evenimentului – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Consiliul Județean Dolj și Societatea Română de Televiziune – pun la punct ultimele detalii privind spectacolele din serile următoare. Unele care se anunță cu totul speciale, dat fiind centenarul nașterii Mariei Tănase, cu surprize deosebite, pe care însă realizatoarea Elise Stan și prezentatoarea Iuliana Tudor le au… bine păstrate! Așadar, rămân de văzut și de ascultat!