Apel respins pentru carderii opriţi din drumul spre Bruxelles

0
416

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins, la sfârşitul săptămânii trecute, apelurile declarate de cinci persoane condamnate pentru falsificare de carduri la Tribunalul Dolj. Cei cinci rămân astfel cu pedepsele primite pe fond, câte 3 ani de închisoare cu suspendare şi pot ataca decizia Curţii de Apel Craiova cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Doi dintre membrii grupării au fost ridicaţi în martie 2011 de pe aeroporturile din Bucureşti, de unde voiau să plece către Bruxelles încărcaţi cu aparatură de skimming.

În luna mai 2011, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova înaintau Tribunalului Dolj dosarul în care îi trimiteau în judecată pe membrii unei reţele de falsificatori de carduri. Este vorba despre Cătălin Ionel Stana, Florin Laurenţiu Oprea, Alexandru Neagu, Mihnea Alexandru Traşcă şi Mihail Lucian Ambrozie, toţi fiind acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup şi deţinerea de echipamente hardware/software, în scopul falsificării instrumentelor de plată electronică.

Reamintim că, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, supravegheau de pe la începutul anului 2011 activitatea unor craioveni suspectaţi de comiterea unor infracţiuni informatice, împreună cu alte persoane din Bucureşti. Oamenii legii au aflat că doi dintre suspecţi intenţionează să plece din ţară încărcaţi cu aparatura necesară copierii datelor de la bancomate în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată, împărţiţi în două echipe, au ajuns, miercuri, 30 martie 2011, pe Aeroporturile Băneasa şi Henri Coandă, de unde craiovenii Cătălin Ionel Stana şi Florin Laurenţiu Oprea intenţionau să plece cu avioane diferite la Bruxelles. În bagajele acestora au fost găsite mai multe dispozitive destinate activităţilor de skimming, componente ale acestora şi instrumente utilizate la confecţionarea unor astfel de dispozitive, toate destinate fraudării terminalelor bancare şi mijloacelor de plată electronică, dar şi un laptop şi patru telefoane mobile. Dacă tot erau în Bucureşti, poliţiştii au efectuat o percheziţie la domiciliul altui membru al reţelei, Alexandru Neagu, acesta nefiind găsit acasă. În plus, în noaptea de 30 spre 31 martie, oamenii legii au oprit, în trafic, la intrarea în Craiova autoturismul care îl dusese pe Cătălin Ionel Stana la Aeroportul Henri Coandă, la volanul căruia se afla Mihnea Alexandru Traşcă, în maşină fiind descoperite alte dispozitive pentru copierea cardurilor bancare şi părţi componente. Potrivit rechizitoriului întocmit la finalizarea cercetărilor, cei trei suspecţi prinşi, împreună cu Alexandru Neagu şi Mihail Lucian Ambrozie, din Bucureşti, au constituit un grup infracţional organizat, care desfăşura activităţi de tip skimming pe teritoriul mai multor state europene între care Olanda, Germania, Italia şi Franţa.

Pe 18 iulie 2012 judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi pe cei cinci şi i-au condamnat la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, diferite fiind doar termenele de încercare impuse de instanţă, 5, respectiv 6 ani. Inculpaţii au făcut apel, soluţionat vineri, 11 octombrie a.c., de judecătorii Curţii de Apel Craiova. Instanţa a respins apelurile ca nefondate. „Respinge apelurile ca nefondate. Obligă apelanţii inculpaţi să plătească fiecare câte 160 lei chelt.judiciare către stat iar pe apelantul inc. Neagu Alexandru să plătească şi 400 lei reprez. onorariu av. oficiu. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.