Vaccinarea antigripală, în impas

0
333

Campania gratuită de imunizare a populaţiei împotriva gripei ar fi trebuit să înceapă chiar din această săptămână. Termenul pare însă deja depăşit pentru că la DSP Dolj, la fel ca la toate direcţiile de sănătate publică din ţară, nu a ajuns nici măcar o doză de vaccin antigripal. 

Întârzierea este provocată mai ales din cauza faptului că Institutul Cantacuzino, cel care până în urmă cu ceva timp asigura necesarul de vaccinuri antigripale pentru toată ţara, este trecut de o bună bucată de vreme pe linie moartă. Astfel, sezonul acesta medicii români vor folosi doar produse medicale împotriva gripei din străinătate. Un milion de doze vor fi cumpărate de peste hotare pentru a acoperi din punct de vedere vaccinal o mică parte din populaţie.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea vaccinurilor antigripale, necesare imunizării populaţiei în sezonul rece 2012-2013. Iar în septembrie autorităţile sanitare dădeau asigurări că vaccinarea începe la mijlocul acestei luni. Deocamdată, însă, dozele de vaccin nici nu au ajuns la direcţiile de sănătate publică.

Probleme cu repetiţie la vaccinul antigripal

Situaţia prezentă aduce aminte de ce s-a întâmplat la începutul anului atunci când, din cauza unor sincope, campania de vaccinare a fost întreruptă în toată ţara. Rezultatul: în lunile ianuarie şi februarie a.c., atunci când s-a înregistrat o adevărată explozie a numărului de cazuri de gripă, nu mai puţin de 20.000 de doljeni au rămas nevaccinaţi în plin sezon rece, deşi făceau parte din categoriile la risc. Atunci de vină au fost unele nereguli descoperite în cazul mai multor loturi de vaccinuri. Drept urmare, un număr mare de bătrâni, copii sau chiar bolnavi cronic nu au mai beneficiat de dozele de vaccin după ce acestea au fost retrase din cabinetele medicilor de familie şi apoi distruse. Asta deşi, după spusele specialiştilor, singura problemă era aceea că vaccinul nu mai oferea protecţie totală împotriva gripei, una dintre tulpini având o concentraţie mai mică decât ar fi trebuit.

Şi sezonul acesta campania de vaccinare se va derula prin intermediul medicilor de familie, iar persoanele care se încadrează în grupele la risc, care vor primi vaccin gratuit, vor fi programate pentru imunizare.

Imunizare gratuită pentru mai multe categorii de populaţie

Campania de vaccinare a populaţie vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Grupele considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Vaccinarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru femeile aflate în primul trimestru de sarcină, dar şi pentru proaspetele mămici. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal este contraindicat persoanelor care sunt alergice la ouă, pentru că acelaşi tip de proteine sînt incluse în compoziţia dozelor.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat şi din farmacii. În unităţi se găseşte doar ser din import care este adus pe comandă. O doză de vaccin costă minimum 35 de lei.