Probe la cald, cu apartamente inundate – Craiova, sub presiune termică

0
312

De ieri, SC Termo Craiova SRL a început probele la cald în tot oraşul. Deşi conducerea societăţii spune că a anunţat administratorii că reţelele vor fi puse sub presiune, mulţi dintre craioveni s-au trezit cu apartamentele inundate pentru că tocmai se apucaseră să-şi repare caloriferele. 

Timp de două săptămâni, începând de ieri, pe tot sistemul de alimentare cu agent termic va circula apă fierbinte. După ce în urmă cu câteva săptămâni s-au efectuat probele la rece, acum SC Termo Craiova SRL execută şi probele la cald pentru a se depista conductele cu probleme. ”Spre deosebire de probele la rece, cele cu apă fierbinte sunt mai eficiente pentru că ne arată exact care sunt ţevile cu probleme. Din cauza vechimii sistemului, conductele noastre  pot să reziste la presiune, dar nu pot să suporte temperaturile ridicate şi, de aceea, am luat decizia să efectuăm şi aceste probe fiindcă nu vreau să avem vreo problemă în iarnă”, a declarat Nicolae Degeratu, administratorul societăţii. Potrivit acestuia, chiar de ieri, duminică, apa caldă a plecat la toate blocurile din Craiova, acesta fiind motivul pentru care mulţi dintre locatari au simţit zgomote în calorifere.

Nicolae Degeratu

Craiovenii s-au trezit cu apartamentele inundate

Prima zi de probe nu a trecut fără incidente. Mai multe echipe ale SC Termo Craiova SRL au trebuit în intervină de urgenţă în mai multe locuri din oraş unde au fost semnalate inundaţii în apartamente. Profitând de zilele libere, mai mulţi locatari şi-au pus în plan să-şi pregătească deja caloriferele pentru iarnă şi au fost surprinşi de valul de apă fierbinte. ”Eu am atenţionat toţi administratorii că, începând din acest sfârşit de săptămână, vom face probe calde pe reţea. Unii dintre ei probabil au neglijat acest aspect şi nu au înştiinţat locatarii. Oamenii s-au apucat să lucreze prin apartamente la sursele de căldură, să le aerisească, şi s-au trezit cu apa peste ei în casă. Noi nu avem nici o vină, dar am intervenit imediat cu oamenii noştri care au mers la blocuri şi au oprit furnizarea”, a precizat Nicolae Degeratu. Astfel de situaţii s-au întâmplat şi în centrul Craiovei, dar şi în celelalte cartiere.

Din cauza vechimii, reţeaua publică e foarte sensibilă

Potrivit conducerii SC Termo Craiova SRL, agentul termic care va circula pe reţea în aceste zile va avea o temperatură influenţată de cea de afară. Dacă temperatura va scădea foarte mult în aceste zile, gradele agentului termic vor urca şi ele, în mod proporţional, distribuitorul de căldură dorind să ştie cu exactitate cum se comportă reţeaua publică în situaţii reale. ”Am luat această măsură suplimentară deoarece sistemul nostru de alimentare este foarte vechi şi ridică foarte multe semne de întrebare. E foarte posibil ca nici cu aceste probe să nu putem să ştim cu exactitate la ce să ne aşteptăm pentru că iarna este întotdeauna imprevizibilă. Temperaturile pot să scadă mult sub zero grade, aşa cum s-a mai întâmplat, şi atunci nu putem să mai facem nimic pentru a proteja reţeaua”, a mai spus Degeratu. În sens invers, dacă afară se va încălzi în următoarele zile, SC Termo Craiova SRL va reduce şi ea temperatura agentului termic.

Furnizarea începe de la 1 noiembrie

Probele la cald vor dura până la 1 noiembrie, după care se va începe furnizarea propriu-zisă a căldurii care se va face pe o perioadă de cinci luni, inclusiv în luna martie. Administratorul SC Termo Craiova SRL a precizat ieri că, în tot acest timp, locatarii vor putea să se şi încălzească la calorifere. Dacă tot blocul doreşte acest lucru, administratorul asociaţiei de proprietari poate să pornească sistemul de la subsol, iar consumaţia va fi înregistrată pe calorimetru. ”Dacă toţi locatarii dintr-un bloc vor să aibă căldură şi în aceste două săptămâni,administratorul asociaţiei poate să intervină şi să pornească reţeaua, urmând ca noi să calculăm factură separată pe aceste două săptămâni. Dacă nu se doreşte, nu e nici o problemă”, a mai spus Degeratu. Căldura poate fi pornită fără njici un fel de problemă în fiecare bloc pentru că, în perioada celor două săptămâni de probă, apa caldă va circula pe reţea.