Sute de legi zac prin Parlament de ani de zile

1
383

Parlamentul s-ar putea transforma într-un adevărat muzeu al iniţiativelor legislative prăfuite. Sute de proiecte zac aruncate în sertare, pentru că nimeni nu le mai bagă în seamă. Nici măcar iniţiatorii. Puterea şi Opoziţia se acuză reciproc de tergiversare, dar nu fac nimic pentru a depăşi blocajul. Există iniţiative care aşteaptă de şapte ani să fie dezbătute, reiese dintr-o analiză a Realitatea.net.

O parte din legi zac în sertarele deputaţilor şi senatorilor încă din anul 2004, spune Realitatea.net. La o scurtă analiză, legea arhivelor naţionale pare a fi cea mai veche dintre ele. Iniţiatorii au semnat proiectul în 2 noiembrie 2004 şi de atunci zace la comisiile Camerei Deputaţilor. Nu a mai fost trecut de foarte mult timp pe ordinea de zi. Aceeaşi soartă o are un alt proiect, controversat ce-i drept: statutul minorităţilor naţionale. UDMR-ul nu a avut susţinerea necesară pentru a-l scoate din sertare. Încearcă să-l transforme în lege din octombrie 2005.

La Senat, o altă propunere UDMR aşteaptă din iunie 2004. Probabil aleşii au fost intimidaţi de titlul ei: statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare din România. Alta se referă la completarea şi modificarea unui articol din legea învăţământului. Iniţiatorii voiau să impună prin lege ca sistemul de educaţie să primească fonduri în valoare de 6% in PIB. Neinteresant pentru aleşi. Ţinând cont că aşteaptă din octombrie 2004.

Deputaţii joacă ping-pong cu eutanasierea cainilor vagabonzi, iniţiativa Prefecturii Capitalei, care,de mai bine de un an şi jumătate, se plimbă între comisii şi plen. Transformarea cămătăriei în infracţine are acceaşi soartă. Un subiect sensibil, pe care aleşii se pare că nu vor să-l tranşeze.

Ultimul exemplu este legea asistenţei sociale. O prioritate a guvernului Boc, care vrea să reducă numărul de ajutoare sociale de la 54 la 9. De cinci săptămâni senatorii nu reuşesc să se strângă în număr suficient pentru a o dezbate. Culmea este că lipsesc tocmai susţinătorii lui Emil Boc.

 

1 COMENTARIU

  1. Daca asa stau lucrulile cu legile care stau de ani de zile prin sertare, putem spune ca marea majoritate a parlamentarilor sunt iresponsabili.Oare sa mai votam vreunul care face parte din actualul parlament?

Comments are closed.