Ponta: Azi putem să avem grijă de 1700 de refugiaţi

0
344

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu, referitor la criza refugiaţilor, că a existat şi există o comunicare interinstituţională Preşedinţie, Guvern şi celelalte instituţii ale statului, precizând totodată că, în prezent, capacitatea logistică a României nu permite primirea a mai mult de 1.700 de imigranţi. “A existat şi există o comunicare interinstituţională Preşedinţie, Guvern, celelalte instituţii ale statului privind capacitatea noastră actuală, de aceea am şi prezentat-o, nu fiindcă vrem să ne opunem sau să ne certăm cu Comisia Europeană, de atât putem azi să avem grijă, 1.700 de refugiaţi. Nu cred că astăzi, în JAI, se va lua o decizie, cred că decizia se va lua la Consiliul European, la care participă preşedintele Iohannis.

După Consiliu, vedem ce se decide şi ne pregătim şi pentru bune şi pentru rele. Ceea ce am spus şi spun mereu este că sunt împotriva discursurilor xenofobe (…) ideea să închidem graniţele, că toţi cei care vin sunt nişte terorişti, sunt prostii de Evul Mediu şi mă opun total acestei abordări. Dacă putem să primim mai mulţi, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi cu înseriatul. Cu asta nu sunt de acord”, a spus premierul. El a mai adăugat că nu are semnale în sensul că refugiaţii şi-ar schimba traseul prin România având în vedere că Ungaria a anunţat că îşi va închide graniţele.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, în contextul refuzului cotei de refugiaţi, că „România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă”, el spunând că oferta ţării noastre pentru primirea refugiaţilor este foarte generoasă. „România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă”, a declarat şeful statului, în contextul refuzului României de a accepta cota de refugiaţi propusă de Comisia Europeană. El a mai spus că există şi alte forme prin care statele care refuză cotele obligatorii îşi pot arăta solidaritatea. „Există alte forme prin care ţările care refuză cotele obligatorii îşi pot arăta solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare dată pornind de la solidaritate. România e solidară cu ceilalţi membri din Uniunea Europeană într-o măsură care se va arăta pe parcurs şi cu imigranţii. Noi am făcut o ofertă foarte generoasă pentru relocarea celor 40.000 de imigranţi”, a afirmat preşedintele Iohannis.