Pentru elevii de la a IV-a B / Clopoțelul a sunat la cinematograf…

0
325

În timp ce urci scările rulante, mesajele vocale care dirijează clienții spre casele de marcat se întretaie cu valurile de cafea proaspătă din micile bistro-uri de la etaj. Când pui piciorul pe palier îi zărești pe cei dintr-a IV-a B de la Școala nr. 21 „Gheorghe Țițeica” din Craiova. Dacă i-ai cunoscut cu o iarnă în urmă, încerci să îți dai seama ce schimbări a adus pe chipurile lor vacanța de vară care astăzi a fost pusă în cui. Obrăjorii nu mai sunt rumeni, ci cafenii de la soare, și trupurile lor micuțe s-au deșirat de parcă timp de trei luni ar fi alergat întruna. Acum sunt îmbrăcați în bluze albe, cu o cravată roșie ca văpaia soarelui în asfințit. În priviri li se citește bucurie și nerăbdare.

Cărticelele cu mesaj

În sala de cinematograf a mall-ului, fiindcă aici ne aflăm, cărticelele stau cuminți pe scaunele lor. Sunt legate cu câte o panglică și poartă o etichetă pe care mâinile părinților au scris caligrafic câte un mesaj. „Alice te așteaptă să descoperi o lume magică” sau „O carte aleasă este un bun prieten” și multe alte cuvinte inspirate. Când nerăbdarea este mai mare, doamna învățătoare Lucia Delevedova sună clopoțelul. Încolonați și fără prea mare zgomot – semn că nu mai sunt demult bobocii de altădată –, elevii dintr-a IV-a B intră în sala de spectacole. Aproape că nu se mai văd dintre florile pe care fiecare a dorit să le ofere doamnei când va veni momentul frumoasei revederi.

Noul an școlar, într-o altă manieră

Imnul Școlii nr. 21 „Gheorghe Țițeica” rulează pe ecran, iar copiii se bucură acum descoperind volumele de povești. Ineditul situației și clarobscurul sălii de cinema îi pun într-o ușoară încurcătură când încearcă să descifrează mesajele. Acum o caută din priviri pe doamna învățătoare de unde trebuie să vină răspunsul. „Bine ați venit, dragi copii și părinți. Vă mulțumesc că i-ați adus sănătoși așa cum mi-ați promis. Începem anul școlar într-o altă manieră, ne aflăm într-un cinematograf, iar voi ați găsit cărticele cu mesaje pe coperte fiindcă noi vrem să lansăm al doilea film al nostru, intitulat «De ce cartea?»”, se aude vocea caldă și primitoare a doamnei care, nu se știe cum, dar întotdeauna le anticipează orice întrebare.

„De ce cartea?”, un film absolut spectaculos

Fără prea multe cuvinte, la un semn din regie, ecranul mare al cinematografului se umple cu chipurile lor. Este vară, iar ei sunt toți îmbrăcați în bermude și tricouri, cu pălărioare și codițe și aleargă printre copacii îmbrăcați în iederă din Grădina Botanică. Nu lipsește absolut nimeni și fiecare are câte un cuvânt de transmis. Conduși de glasurile lor, pornim într-o călătorie pe urmele cărții. Cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul de Istorie, prin intermediul filmului, aflăm cât de firav obiect este cartea. Filele pot fi perforate de carii, dar domnii specialiști știu cum să o salveze. Mașinăriile colosale pe care ler întâlnesc într-o tipografie îi cam sperie pe elevi. Stau restrași și ascultă explicațiile domnilor care potrivesc cearneala și culorile. În câteva minute, au în mâini o tipăritura caldă de ziar.

„Bravooo, Gabi!”

Călătorind pe cărările cărții, elevii dintr-a IV B ne poartă apoi la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, unde mii de volume stau aliniate pe rafturi. Niciodată nu au văzut atât de multe cărți la un loc și copiii se bucură atunci când află că pot să împrumute orice exemplar doresc, dar cu condiția să nu îi rupă vreo pagină. De la bibliotecă, pășesc la Librăria „Elena Farago”, acolo unde volumele noi îi întâmpină pe rafturi. Dar cea mai interesantă și mai emoționantă este vizita la „fabrica de cărți”. La Editura „Aius” li se explică modul cum cartea prinde corp. Cuvintele scrise de colega lor Gabriela Pîrvulescu sunt potrivite alături de desene, apoi ies imprimate pe hârtie. Cât ai clipi din ochi, primele pagini din cartea „Copilăria ca o poveste” sunt gata. „Este cea mai frumoasă zi din viața mea”, zâmbește fericită Gabriela, de pe ecran. Ca și la lansare, colegii îi sunt alături și în fabrică: „Bravooo, Gabi!”.

***

Filmul la care au lucrat toată vara este doar un motiv de mândrie pentru elevi și doamna învățătoare. Prezenți la premieră, invitații au avut numai cuvinte de laudă pentru micii artiști, care nu își mai încăpeau în piele de bucurie. George Obrocea, reprezentant al Direcției pentru Cultură Dolj, Rodica Păvălan de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Gabriel Nedelea din partea Editurii ”Aius” din Craiova au subliniat ce lucru minunat a făcut echipa formată din elevi și doamna învățătoare Lucia Delevedova. „Copiii sunt frumoși, minunați și inteligenți, iar doamna este fabuloasă. Suntem norocoși că îi avem”, a fost și mesajul conducerii școlii, care a fost aplaudat de părinți. Cu și mai multă încredere în forțele proprii, după ce și-au văzut toată munca asamblată într-un film adevărat, noul an școlar poate să înceapă pentru elevii dintr-a IV-a B. Absolut fără nici o emoție!