Marea Britanie afirmă că înregistrarea video cu decapitarea lui David Haines este autentică

0
75

Înregistrarea video în care gruparea Statul Islamic (SI) revendică executarea prin decapitare a ostaticului David Haines este „autentică”, a anunțat ieri Ministerul britanic al Afacerilor Externe, informează AFP. „Totul indică că înregistrarea este autentică și nu avem nici un motiv să credem că nu este”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului. Primul ministrul britanic, David Cameron, a declarat, sâmbătă, că uciderea angajatului în domeniul umanitar David Haines de către gruparea teroristă SI este o crimă îngrozitoare și a promis să-i aducă pe criminali în fața justiției, informează Reuters. „Uciderea unui angajat umanitar nevinovat este o crimă îngrozitoare și demnă de dispreț. Un act rău de tot. Inima mea este alături de familia lui David Haines, care a demonstrat un curaj extraordinar și tărie de-a lungul acestui calvar”, a afirmat premierul într-un comunicat publicat de Downing Street.

„Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i vâna pe acești criminali și a ne asigura că ei se vor confrunta cu justiția, oricât de mult este nevoie”, a adăugat Cameron. Militanții SI, care luptă în Irak și Siria, au postat pe Internet, sâmbătă, un videoclip ce ar arăta execuția prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines, ca represalii pentru intrarea Regatului Unit în coaliția destinată combaterii acestui grup extremist jihadist, informează agenția Reuters. Imaginile sunt în concordanță cu cele ale decapitărilor filmate a doi jurnaliști americani, James Foley și Steven Sotloff, luna trecută. Dacă videoclipul jihadiștilor se dovedește şi de data aceasta autentic, ar fi a treia execuție de acest gen într-o lună. Haines, un tată în vârstă de 44 de ani din Perth, Scoția, lucrător în domeniul umanitar, a fost răpit în Siria, în martie 2013, în timp ce lucra pentru agenția franceză ACTED.

În videoclip este prezentat şi un alt ostatic

Videoclipul cu decapitarea lui Haines, intitulat „Un mesaj pentru aliații Americii”, începe cu David Cameron spunând că lucrează cu guvernul irakian și forțele aliate kurde peshmerga pentru a învinge SI. „Acest bărbat britanic trebuie să plătească prețul promisiunii tale, Cameron, pentru a înarma peshmerga împotriva Statului Islamic”, afirmă un bărbat mascat îmbrăcat în negru, cu accent britanic, în picioare lângă Haines, care este arătat în genunchi și purtând o salopetă portocalie. Videoclipul arată apoi decapitarea bărbatului îngenuncheat. La sfârșit, un alt ostatic este arătat și bărbatul mascat avertizează că va fi și el ucis dacă David Cameron continuă să sprijine lupta împotriva SI, adaugă Reuters. Ieri, premierul britanic a convocat o reuniune a comitetului pentru situații de urgență a guvernului său, transmite Reuters. Persoana care apare pe înregistrarea video ca fiind cel care îl execută pe Haines este numită „Jihadi John” de media occidentală, are un accent britanic și este aceeași cu executantul jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff. Serviciile de securitate britanice încearcă în prezent să îl identifice folosind tehnologia de recunoaștere a vocii.

SI, „organizaţia laşităţii şi abjecţiei”

Președintele american, Barack Obama, și-a exprimat, sâmbătă, solidaritatea cu aliatul său britanic, după decapitarea lui Haines, informează AFP. „Statele Unite condamnă cu fermitate uciderea barbară a cetățeanului britanic David Haines de către grupul terorist SI”, a declarat președintele Obama într-un comunicat, folosind acronimul ISIL (EIIL în franceză) pentru a vorbi despre jihadiști. Şi preşedinţia franceză a condamnat, ieri, „asasinatul odios al lui David Haines”, care arată „că (membrii) comunităţii internaţionale trebuie să se mobilizeze împotriva Daesh (acronimul arab al SI), organizaţia laşităţii şi abjecţiei”, se arată într-un comunicat.

Premiertul irakian a ordonat încetarea bombardamentelor

Premierul irakian, Haidar al-Abadi, a anunţat, sâmbătă, că a ordonat încetarea bombardamentelor în zonele populate, cu scopul de a minimaliza pierderile civile în lupta dusă împotriva grupării SI. „Am ordonat aviaţiei irakiene să înceteze bombardamentele în zonele (populate) de civili, inclusiv în oraşele controlate de SI”, a declarat el, adăugând însă că „Guvernul nu îşi va reduce eforturile în vederea urmăririi membrilor SI, oriunde ar fi”.