CFR Marfă – vândută până la sfârşitul anului

0
266

86 companii, grupuri de investiţii şi bănci interesate să preia compania

Privatizarea CFR Marfă se va încheia până la sfârşitul anului, urmând ca societatea să fie vândută integral, şi nu doar capitalul majoritar, potrivit informaţiilor remise AGERPRES de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit sursei citate, 86 de companii din domeniu, grupuri de investiţii şi bănci şi-au exprimat interesul de a prelua compania, care va fi vândută integral. Iniţial, la ultima misiune a Fondului Monetar Internaţional a fost luată decizia privatizării capitalului majoritar al companiei, însă ulterior autorităţile au solicitat şi au primit acordul instituţiilor financiare internaţionale pentru a privatiza integral CFR Marfă. Consorţiul format din Deloitte Consultanţă, Muşat & Asociaţii Sparl şi Systra a acordat consultanţă la pregătirea şi derularea procesului de privatizare a CFR Marfă.

Privatizarea se va realiza incluzând conversia în acţiuni deţinute de stat a datoriei către bugetul general consolidat, de circa 700 milioane lei, şi a unei părţi din restanţa către CFR SA, urmată de o vânzare a pachetului de 100% din acţiuni la o valoare de piaţă ce depăşeşte 1,1 miliarde lei.

Compania CFR Marfă are prevăzute în bugetul pentru 2012, publicat în Monitorul Oficial, venituri de peste 1,222 miliarde lei şi cheltuieli de 1,317 miliarde lei şi va încheia anul cu pierderi de 95 milioane lei. Bugetul pentru 2012 al companiei prevede cheltuieli de investiţii în sumă de 97,416 milioane lei, din care 82,6 milioane lei din surse proprii. Creanţele restante pentru acest an au fost stabilite la 409 milioane lei.

CFR Marfă este lider pe piaţa transporturilor feroviare de marfă din România, cu o cotă de piaţă de 61,1% pentru mărfuri transportate. Cu un parc specializat de vagoane pentru transport cărbune, de circa 10.000 model Eacs şi 4.900 model Fals, CFR Marfă este singura companie care dispune de suficient material rulant pentru a prelua la transport producţia naţională de cărbune.

Compania deţinea în 2010 parc de material rulant de peste 42.000 de vagoane şi peste 900 locomotive. (Agerpres)