Ziua Comunei Mîrşani, ediţia a XX-a

0
383

Parlamentarii de Dolj şi reprezentanţii administraţiei publice centrale sunt astăzi alături de comunitatea locală Mîrșani cu prilejul zilei comunei, manifestări la care participă câteva mii de persoane. Cetăţenii acestei localitrăţi sunt sărbătoriți de autoritățile locale cu spectacole, recitaluri ale unor cunoscuți interpreți de muzică populară și un târg de produse tradiționale.

„«Zilelor Comunei Mîrșani», o sărbătoare importantă a acestei comunităţi comunității la care am luat parte cu plăcere în ultimii ani. Vorbim de una dintre comunele renumite ale județului Dolj și nu sunt puține – 104 localități rurale. Mîrșaniul este o comună cunoscută peste tot cu oameni destoinici, harnici. De altfel, locuitorii comunei s-au evidențiat și pe câmpurile de luptă în războaiele de reîntregire a neamului, monumentul eroilor ridicat în Mîrșani constituind mărturia sacrificiului suprem al celor peste 400 de mîrșeneni. Comuna Mîrșani mai are și avantajul unui primar deosebit de destoinic. Azi, venim în fața dumneavoastră și vă spunem «La mulți ani»”, le-a spus președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, celor peste 3.000 de localnici, prezenți la manifestările Zilelor comunei Mîrșani.

Această localitate este atestată din anul 1771 și ne-am întrebat cum de s-a ajuns la numele de Mîrșani. Am constatat că pe aceste meleaguri s-a așezat un căpitan al Banului de Craiova. Căpitanul Mîrza este cel care a primit o vastă moșie aici, drept răsplată pentru meritele pe care le-a avut în luptele împotriva armatei otomane. De la acest căpitan locuitorii acestei zone și-au luat numele de mîrzani, deveniți mai târziu mîrșeneni.