Parlamentul grec a aprobat vineri, după o dezbatere care a durat întreaga noapte, acordul tehnic cu creditorii internaţionali privind un al treilea plan de ajutor pentru ţară.
Textul de 400 de pagini a fost adoptat cu 222 de voturi „pentru”, 62 „contra” şi 11 abţineri. Însă, circa 30 de deputaţi ai stângii radicale Syriza — 32, potrivit unei prime numărători care nu este definitivă — au votat împotriva acordului şi 11 s-au abţinut, sporind numărul de dezertări din tabăra premierului, care nu mai are majoritate.
Alexis Tsipras ar putea decide, în faţa acestei divizări a partidului său, să ceară un vot de încredere din partea parlamentului înainte de 20 august, apoi să anunţe alegeri anticipate.
Înainte de votul parlamentului, Tsipras a îndemnat la un vot în favoarea unui acord care permite, în opinia sa, să fie asigurată ”supravieţuirea ţării şi continuarea luptei”.
Răspunzând preşedintelui Noii Democraţii, premierul a lăsat, de asemenea, deschisă posibilitatea desfăşurării de alegeri anticipate.
Votul, prevăzut iniţial pentru joi, a fost întârziat de preşedinta parlamentului grec, Zoe Konstantopoulou, una dintre personalităţile din Syriza care s-au opus în mod vehement acordului, pe care ea l-a calificat drept un ”proiect de lege neconstituţional”. ”Guvernul oferă Troicii (creditorilor) cheile de la suveranitatea şi bogăţiile naţionale”, a declarat ea în timpul dezbaterilor din parlament.
După luni de negocieri haotice cu UE şi FMI, sub conducerea fostului ministru de finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, un guvern Tsipras remaniat a pus pe picioare condiţiile celui de-al treilea, din 2010, program de ajutorare a ţării, în numai două săptămâni de discuţii desfăşurate la Atena cu reprezentanţii creditorilor.
Votul a avut loc după o noapte de dezbateri, în care parlamentarii eleni au discutat intens procedura pe care ar trebui s-o urmeze, cu doar câteva ore înainte de reuniunea Eurogrupului în care ar urma să fie exprimat şi acordul politic în privinţa celui de al treilea plan de ajutor pentru Grecia.