Adunarea Generală a ONU din noiembrie 2014 a decis ca la 15 iulie să fie marcată Ziua Mondială a Competenţelor Tinerilor, conform www.un.org.
În prezent, în lume sunt 1,2 miliarde de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani, însemnând 16 procente din populaţia globală. Implicarea activă a tinerilor în eforturile de dezvoltare durabilă este esenţială pentru îndeplinirea scopului unor societăţi durabile până la data ţintă şi pentru evitarea celor mai ameninţătoare provocări pentru dezvoltarea durabilă, cum ar fi schimbările climatice, şomajul, sărăcia, inegalitatea de gen, conflictele şi migraţia, notează sursa citată.
Tinerii au şanse de trei ori mai mari să rămână fără un loc de muncă faţă de adulţi şi în permanenţă sunt expuşi obţinerii unor locuri de muncă de calitate mai slabă, unor inegalităţi mai amplificate pe piaţa muncii şi tranziţii mai îndelungate şi nesigure din mediul educaţional către piaţa muncii. În plus, femeile au şanse crescute de a se confrunta cu subangajarea şi salarii mai mici şi de a fi nevoite să presteze activităţi part-time sau prin contracte de muncă pe termen limitat.
Organizată în mod tradiţional de misiunile permanente din Portugalia şi Sri Lanka, împreună cu UNESCO, Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) şi Biroul emisarului secretarului general al ONU pentru tineret, în 2019, aniversarea Zilei mondiale a competenţelor tinerilor se concentrează pe mecanismele necesare pentru punerea în practică a învăţării pe tot parcursul vieţii.
La 15 iulie 2019, UNESCO şi reţeaua UNEVOC (Centrul Internaţional pentru Pregătire şi Educaţie Tehnică şi Vocaţională) se vor alătura celebrărilor şi vor contribui la creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa dezvoltării competenţelor tinerilor. Organizaţiile internaţionale au ca scop evidenţierea importanţei pregătirii şi educaţiei vocaţionale pentru furnizarea de oportunităţi în dezvoltarea competenţelor şi accelerarea tranziţiei către piaţa muncii, notează https://unevoc.unesco.org.
În acest an, la sediul ONU din New York sunt programate: expoziţia “Inspiraţie pentru tineri şi îmbunătăţirea percepţiei asupra competenţelor”, în perioada 9-18 iulie 2019, şi panelul de discuţii cu tema “Învăţând să înveţi pentru viaţă şi muncă”, la 15 iulie 2019.
Potrivit portalului, https://worldskills.org, pentru promovarea temei anunţate de UNESCO “Învăţând să înveţi pentru viaţă şi muncă”, organizaţia WorldSkills Champions Trust desfăşoară o campanie pentru încurajarea tinerilor din întreaga lume să înregistreze videoclipuri în care să evidenţieze cum viaţa lor s-a schimbat odată cu dobândirea unei abilităţi şi să le publice în social media alături cu hashtagul #WYSD2019. (Sursa: Agerpres)