Este cunoscut pentru numeroasele sculpturi în lemn cu care a „împânzit” Craiova, îndeosebi centrul oraşului, şi admirat pentru pasiunea cu care lucrează, în ultimii ani numărându-se inclusiv printre artiştii participanţi la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi”. Numele lui: Gabriel Rizea. Din aceeaşi pasiune – evident! – pe care o are pentru a da lemnului forme aparte, a decis să organizeze primul festival din România dedicat sculptorilor cu drujba. Văzuse acest gen de eveniment în alte ţări şi îşi dorise unul asemănător şi aici. „A durat aproape un an să descopăr prin ţară sculptori cu drujba ca să-i reunesc la un festival. În Romania sunt în jur de 25”, spune Gabriel Rizea. 12 dintre ei vor veni la festival – eveniment care se va desfăşura în perioada 18-23 iulie 2017, în satul Cerna, comuna Vaideeni din judeţul Vâlcea. Accesul în tabără va fi liber, pentru public urmând a fi amenajată şi o expoziţie cu vânzare de sculpturi create cu drujba.
„Ideea organizării în România a Festivalului Sculptorilor cu Drujba o am de anul trecut şi în sfârşit se materializează! Mi-am dorit mult acest festival şi vreau să-l transform în tradiţie. Este un altfel de festival, a fost gândit să apropie oamenii între ei, să înveţe unii de la alţii şi să promovăm, pe lângă arta de a sculpta cu drujba, şi tradiţiile locale – mâncarea tradiţională, muzica tradiţională, meşteşuguri tradiţionale pur româneşti şi în special din zona Vaideeni”, spune Gabriel Rizea. I s-a alăturat în organizare Adrian Mircea Bondoc, proprietarul Pensiunii Cerna – locul de desfăşurare a festivalului. „Primăriile Polovragi şi Vaideeni s-au implicat cu un entuziasm la care sincer nu ne-am fi aşteptat. Avem şi câţiva sponsori… Puţini, dar inimoşi!”, mai spune sculptorul.
Festivalului Sculptorilor cu Drujba va avea loc «într-o zonă superbă, în mijlocul munţilor, în nişte locuri neatinse însă de „dezavantajele” progresului şi civilizaţiei». Dedicat unei noi arte – sculptura cu drujba –, evenimentul va reuni 12 sculptori din ţară. „Îşi va alege fiecare câte un buştean sau o buturugă de lemn şi vor sculpta toţi sub privirile publicului timp de patru zile (18,19, 21 şi 22 iulie). La locul de creaţie se pot urmări în direct sculptorii, tehnica şi creativitatea lor de a da viaţă lemnului. În cadrul festivalului va fi prezentată şi arta locală de olărit din Horezu. Se vor servi mâncăruri tradiţionale, preparate local. De asemenea, vor fi prezente formaţiile tradiţionale ale comunei Vaideeni. Serile vor fi luminate de câte un foc de tabără. Intrarea este liberă”, se menţionează în anunţul de mediatizare a evenimentului.
Selecţia participanţilor a fost făcută, potrivit unui regulament al festivalului, „luând în considerare intenţia de participare, portofoliul de lucrări, disponibilitatea în perioada festivalului, schiţele trimise”. Organizatorii le asigură cazarea şi trei mese pe zi şi, în plus, oferă fiecăruia o remuneraţie de 1.500 lei. De asemenea, le pun la dispoziţie materialul lemnos pentru sculpturi – esenţe şi dimensiuni diferite. În schimb, fiecare carver prezent la festival va trebui să îşi aducă propriile scule cu care va lucra şi să îşi exprime în scris acordul ca lucrările executate să rămână în proprietatea organizatorului.
„Temele de lucru finale se vor stabili de comun acord cu organizatorul în data de 17 iulie 2017, în funcţie de preferinţele şi ideile fiecărui carver şi materialul lemnos existent la faţa locului. Se renunţă la obligativitatea temei de artă funcţională; asta nu înseamnă că dacă vreun carver vrea să se încadreze în arta funcţională nu are dreptul să o facă. Totul prin discuţii şi idei. Am dorit astfel să nu limităm creativitatea şi să dăm frâu liber imaginaţiei fiecăruia în funcţie de ce material lemnos vom avea disponibil – buşteni, buturugi, rădăcini etc.”, a adăugat Gabriel Rizea, care îşi propune să organizeze festivalul anual, o viitoare ediţie urmând avea loc chiar la Craiova.