Ieri, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova a avut loc o manifestare oficială, prilejuită de decernarea titlului de Doctor Honoris Causaprof. univ.dr.ing. Gigel Paraschiv, fost decan al Facultăţii de Ingineria Sistemelor Biotehnice, din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cercetător recunoscut în toată lumea, actualmente secretar de stat, pentru învăţământul universitar, în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Manifestarea de ieri, pe lângă decernarea titlului de Doctor Honoris Causa prof.univ.dr.ing. Gigel Paraschiv,a avut şi altă semnificaţie: 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova şi 40 de ani de la debutul Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii din Craiova. „Suntem într-un cadru festiv, mai ales că suntem în anul sărbătoririi a 70 de ani de când, prin ultimele decrete semnate de Regele Mihai, s-au pus bazele Universităţii din Craiova şi a 40 de ani de când s-a înfiinţat Facultatea de Mecanică. Este o onoare pentru noi să-l primim în rândurile academice pe domnul prof.univ.dr.ing. Gigel Paraschiv. Mai multe va oferi domnul prof.univ.dr.ing. Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică,cel care va prezenta şi Laudatio. Mai spun, aşa cum am făcut-o de foarte multe ori, că este nevoie de economişti, jurişti, specialişti în IT, dar PIB-ul unei ţări îl fac inginerii, de aceea ne străduim să le oferim cele mai bune condiţii de cercetare şi dezvoltare”, a precizat prof.univ.dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector al Universităţii din Craiova.
Aprecieri de peste tot
Prof.univ.dr.ing. Nicolae Dumitru , cel care, în calitate de decan, conduce Facultatea de Mecanică, l-a prezentat pe laureat: „Suntem onoraţi să-l avem, în rândurile noastre, pe domnul Gigel Paraschiv. Este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, în anul 1992 (este născut în 1966 – n.r.). Are peste 40 de programe de dezvoltare coordonate, şapte brevete de invenţie şi inovaţie recunoscute, foarte multe prelegeri ţinute atât în ţară, cât şi în străinătate şi a contribuit la integrarea învăţământului superior în Europa. Cu facultatea noastră a avut multiple colaborări, care vor şi continua”.
Printre invitaţi au fost mai multe personalităţi, declaraţiile câtorva redându-le pe scurt: «Este un moment deosebit, de care profit pentru a ura „La Mulţi Ani!” atât Universităţii din Craiova, cât şi Facultăţii de Mecanică. Revenind la manifestarea de astăzi, domnul Gigel Paraschiv este unul dintre cele mai bune produse ale învăţământului superior tehnic din România. Personal, mă bucur nespus când văd o colaborare colegială între instituţiile de învăţământ superior şi sper ca domnul Mihnea Costoiu, să nu fie invidios că pierde, cu titlu academic, un coleg. Trebuie interes şi sprijin pentru inginerie, dar într-o abordare echilibrată» – prof.univ.dr. Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, fost deţinător al portofoliului Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
„Este o mare onoare pentru mine să fiu la Craiova. Apreciez colaborarea cu Facultatea de Mecanică şi Universitatea din Craiova, iar, ca să-i răspund colegului meu Sorin Câmpeanu, nu sunt invidios, ci ne dorim cât mai multe colaborări între universităţi (o replică primită cu zâmbetul pe buze atât de Sorin Cîmpeanu, cât şi de asistenţă – n.r.). Cu domnul Paraschiv am avut bucuria şi onoarea să lucrez şi-l ştiu foarte dedicat. Dacă dânsul spune nu sau da, aşa este şi ştie să-şi susţină, cu argumente, valorile” – prof.univ.dr. Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, fost ministru pentru Cercetare.
„Mi-a plăcut să constitui şi să muncesc în echipe…”
Gigel Paraschiv s-a născut în octombrie 1966 şi a absolvit Universitatea Politehnica din Bucureşti, în 1992, specializarea „Construcţii Maşini Agricole”. Ocupă, în prezent, funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale. Are, aşa cum s-a amintit, foarte multe contribuţii în cercetare şi dezvoltare, a ocupat funcţii în aparatul executiv, în prezent este secretar de stat, dar nu a renunţat la cariera didactică şi lucrează în continuare cu studenţii.
„Trebuie să recunosc că am ceva emoţii, acum când primesc acest titlu. Eu sunt obişnuit să fiu certat şi să mi se ceară răspunsuri. Atunci când nu ştiu să răspund, cer un timp să mă documentez, iar apoi vin cu lămuririle. Revenind, a fost o şansă pentru mine să termin „Politehnica”, unde am şi rămas, dar viaţa m-a învăţat că trebuie diversificare. Şi acum, chiar Facultatea pe care am condus-o şi unde îmi desfăşor activitatea, şi-a schimbat denumirea, dar am venit în întâmpinarea studenţilor cu tot ceea ce este nou şi muncim tot timpul. Mi-a plăcut să constitui şi să muncesc în echipe, fiindcă astfel nu se poate. Dialogul între student – profesor este foarte important. Cu toţii avem nevoie de ingineri, iar, ca istoric, să nu uităm că prima organizaţie de acest fel s-a înfiinţat, la noi, în 1881. Acum, dar şi pentru viitor, atrag atenţia că şcoala nu poate ţine, de multe ori, ritmul cu nevoile pieţei, fiind nevoie de dinamism şi flexibilitate. Ingineria tradiţională nu-şi mai găseşte locul tradiţional, trebuie mers pe interdisciplinabilitate, de aceea le cer cadrelor didactice să găsească noul”, a precizat Gigel Prasachiv.