Arderea miriştilor, un adevărat pericol în perioadele de secetă şi caniculă

0
447

incendiu (2)Arderea miriştilor şi a suprafeţelor de teren cu vegetaţie uscată poate provoca incendii de proporţii, dacă focul nu este atent supravegheat şi nu sunt respectate câteva reguli de bază. Mai mult, în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate şi secetă, pompierii avertizează asupra riscurilor la care se expun cei care nu ţin cont de legislaţia în vigoare. Numai săptămâna aceasta, în judeţul Dolj au fost peste 20 de incendii de vegetaţie.

În doar 24 de ore, echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” au fost solicitate să intervină pentru stingerea a cinci incendii. Secţia de Pompieri Băileşti a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe aproximativ un hectar de vegetaţie uscată şi mirişte.

Tot cu un incendiu de vegetaţie, de data aceasta pe o suprafaţă de 20 de hectare de teren, s-au confruntat şi echipajele din Garda Intervenţie Pompieri Bechet. S-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului pe un teren viran aparţinând Consiliului Local Mârşani. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare. La intervenţie a participat şi SVSU Mârşani.incendiu

Ce spune legea?

Conform Ordinului comun nr. 605/579 din 2008 al Ministerului Internelor şi Ministerul Agriculturii, privind aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi numai după obţinerea permisului de lucru cu foc în două exemplare.

Emiterea permisului se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau o persoană desemnată în acest sens. Primarul transmite un exemplar din permisul de lucru cu focul celui care solicită permisiunea de a  arde miriştea, vegetaţia uscată sau resturile vegetale, şi un al doilea exemplar serviciului public voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Obţinerea permisului de lucru cu focul nu este obligatorie în cazul în care resturile vegetale şi vegetaţia uscată sunt arse în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În perioadele de caniculă şi secetă arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi interzisă pe o anumită perioadă de timp sau în anumite intervale orare, prin ordin al prefectului. Primarii au obligaţia de a aduce la cunoştinţă populaţiei aceste perioade şi intervale.incendiu (1)