Un eliminat şi 42 de retraşi la examenul de Definitivat

0
356

Peste 200 de cadre didactice din judeţul Dolj care vor să-şi construiască o carieră în domeniul învăţământului au susţinut, ieri, examenul naţional de Definitivat. Dintre cei 233 de candidaţi care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie, 18 au ales să absenteze, iar 42 s-au retras din examen.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, examenul s-a desfăşurat în condiţii normale, însă nu lipsit de incidente. Astfel, un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă întrucât a fost surprins având telefonul mobil asupra sa. Acesta a pierdut dreptul de a mai participa în sesiunea următoare. “În Dolj, la examenul de definitivat au fost prezenţi 215 candidaţi, în procent de 92,7%. Din cei 233 de candidaţi care au avut fişe validate, 18 au fost absenţi”, a declarat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt în al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

De asemenea, 42 dintre candidaţii prezenţi au ales să se retragă din examen după ce au văzut subiectele. Aceştia au putut solicita anularea lucrării pe baza unei declaraţii. Ei au predat lucrarea şi foaia cu subiecte şi au părăsit sala după cel puţin o oră, dar nu la mai mult de trei ore de la deschiderea plicului cu subiecte. În acest caz, lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul respectiv se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare.

“Chiar dacă în mare parte am ştiut subiectele am ales totuşi să mă retrag, întrucât mi-am dat seama că la ultimul subiect nu m-aş fi descurcat. Chiar dacă am reuşit să scriu șase pagini într-o oră şi ceva, am preferat să mă retrag din proprie iniţiativă decât să mă văd pe lista de respinşi. A fost pentru prima dată când am participat la examenul de Definitivat şi sunt convinsă că reuşeam să obţin peste 7, dar nota minimă de promovare este 8. Acum ştiu că trebuie să mă pregătesc şi mai bine pentru sesiunea următoare”, a spus o candidată care a ales să se retragă din examen. Proba scrisă a conţinut subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei.

Primele rezultate se vor afişa pe 19 iulie

În judeţul Dolj, examenul naţional pentru Definitivat în învăţământ a fost organizat la 37 de discipline, iar evaluarea cadrelor didactice a avut loc la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”. Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la disciplina de Învăţător în număr de 44, la Educator au fost 36, la Educaţie Fizică – 31, la Limba şi Literatura Română – 24, iar la Limba Engleză – 13. Primele rezultate vor fi afişate sâmbătă, pe 19 iulie, iar candidaţii nemulţumiţi de nota obţinută pot să depună contestaţii din momentul afişării rezultatelor sâmbătă, până la ora 21.00, şi duminică, 20 iulie, în intervalul orar 9-00 – 15.00. Acestea vor fi soluţionate până pe 23 iulie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să se facă pe 24 iulie.

Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi 7 ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat. Candidaţii care desfăşoară activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu anul şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen după efectuarea stagiului minim prevăzut în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu. Candidaţii care din motive obiective (dovedite cu documente) nu pot participa la efectuarea inspecţiilor speciale la clasă sau nu se pot prezenta la susţinerea probei scrise au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare, nu sunt consideraţi respinşi, iar sesiunea respectivă nu este luată în considerare între cele trei sesiuni prevăzute de lege. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.