„SacrifICE” – expoziţie a maestrului Mihai Ţopescu la Veneţia

0
368

În Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc mâine, 16 iulie, ora 18.30, vernisajul expoziţiei „SacrifICE”, aparţinând artistului decorator şi designer de sticlă Mihai Ţopescu. Recunoașterea sa a depășit demult nu doar granițele României, ci și pe cele ale Europei. Artistul a reușit cu ajutorul unei mici fabrici de sticlă, la Târgu Jiu, orașul său de baștină, să confere acestui loc un plus de identitate culturală, în afară de cea a cunoscutului concitadin Constantin Brâncuși. Lucrările sale artistice – „sculpturi” în sticlă, lemn și metal – sunt apreciate astăzi în întreaga lume pentru originalitatea lor și, nu în ultimul rând, pentru calitatea la care sunt executate. Creații într-o debordantă fantezie de forme și culori, cu spirit ludic, aparțin „brand-ului” Țopescu. 

Expoziția „SacrifICE” are la bază un performance creat de artist în cadrul expoziției de la Palatele Brâncovenești, vernisată în luna aprilie a acestui an. Proiectul explorează tema sacrificiului de sine în scopul creației printr-un video care captează procesul de topire până la dispariție al autoportretului din gheață al artistului. Ritualul simbolic de transformare se împlinește prin crearea unei ediții limitate de 50 de fiole în care a fost îmbuteliată apa obţinută în cadrul performance-ului inițial, care vor însoţi lucrarea video de la Veneţia, alături de alte materiale ilustrative. Ediția este însoțită  de un certificat de autenticitate.

Pentru realizarea acestui proiect s-au implicat nume importante ale artei contemporane românești și internaționale, precum Luminiţa Sabău – curator și inițiator al proiectului „Premiul European de Artă”, Victor Kornis – designer și criticul de artă Cătălin Davidescu – inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Dolj. Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Gorj şi beneficiază de patronajul Primăriei orașului Veneția. Expoziţia, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia până pe data de 15 august a.c., intrarea fiind liberă.

 

Mihai Ţopescu s-a născut la 21 februarie 1956, în Țicleni, județul Gorj. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sticlă, promoţia 1981, clasa prof. Cornel Ailincăi şi Mircea Spătaru. În anul 1985 a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei „Kunst Baden” din Viena. Este membru al UAP Târgu Jiu şi Arad, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneţia.

Artistul a participat la expoziţii de grup şi personale în ţară (Bucureşti, Arad, Craiova, Târgu Jiu, Bacău) şi străinătate, în Danemarca (Ebeltoft), Cehia (Novy-Bor), Japonia (Kanazawa), Belgia (Bruxelles) Germania (Köln), Olanda (Tubbergen) şi a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Între acestea: Premiul I al Ministerului Industriei Române – Premiu pentru Glass Design (1988) – Medalia de Argint; Premiul Institutului American Interfaith, Philadelphia, S.U.A. (1992); Premiul I, Premiu Naţional pentru Glass Design – sticlă, România (1993); Premiul Artelor Focului oferit de UAP (2003 şi 2004); Premiul Naţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi”, Târgu Jiu.

O expoziție a artistului Mihai Țopescu – cuprinzând lucrări de sculptură în sticlă, lemn, şi metal, dar şi instalaţii – a putut fi văzută și la Craiova, cu ani în urmă. Mai precis pe 26 aprilie 2006, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional „Shakespeare”. Evenimentul a fost organizat la Muzeul de Artă, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi cu Consiliul Judeţean Dolj. De asemenea, Craiova colaborează cu Mihai Țopescu la fiecare ediție a Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase, acesta realizând trofeele acordate câștigătorilor. Inclusiv în acest an, în care manifestarea se va desfășura între 14 și 18 octombrie, laureații vor primi, pe lângă diplome și premii în bani, un trofeu – creație a renumitului artist sticlar.