Producătorii de medicamente, împotriva taxei propusă de autorităţi

1
321

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) consideră că noul proiect de hotărâre de guvern privind taxa clawback, care a fost lansat săptămâna aceasta în dezbatere publică, reprezintă o măsură care nu poate fi susţinută economic.

Într-un comunicat de presă remis miercuri aceştia spun că nu pot susţine această măsură din următoarele motive: raportarea permanentă a taxei la anul 2009, care nu a fost agreată cu producătorii, blochează orice investiţii străine noi în industria farmaceutică, pacienţii care se vor îmbolnăvi după data de 1 august nu vor mai avea acces la tratamente din cauza faptului că măsura nu permite creşterea consumului de medicamente şi se majorează decalajele dintre accesul la tratament al pacienţilor români faţă de cei europeni.

Reprezentanţii ARPIM spun că nivelul taxei de 60% nu reprezintă unul viabil nici în prezent şi nici pe termen lung.

Propunerea concretă pe care ARPIM a înaintat-o autorităţilor prevede un sistem progresiv de taxare a tuturor producătorilor, printr-o contribuţie între 10% şi 50% din creşterea sumelor cheltuite faţă de anul precedent, după cum urmează: 10% pentru o creştere între 0-10%, 20% pentru o creştere între 10-20%, 30% pentru o creştere între 20-30%, 50% pentru o creştere mai mare de 30%. De asemenea, ARPIM propune încheierea unor acorduri de volum la un an după compensarea noilor produse şi taxarea cu 50% a depăşirilor mai mari de 15% faţă de limitele agreate.

 

1 COMENTARIU

  1. Este cea mai mare aberatie.Este clar faptul ca nu dorim sa stimulam productia romaneasca , ci dorim sa fim numai o piata de desfacere!Producatorii romani de medicamente sustin de ani buni sistemul sanitar ,dar nimeni nu i-a luat in seama , decat sa le puna bete-n roate!In toate tarile europene si nu numai, se vand in procent de 90% produse medicamentoase autohtone!

Comments are closed.