ECOFEST 2021 – ziua a șaptea: Finis coronat opus!

0
219

13 iunie a fost ultima zi a Festivalului Internațional al Filmului Ecologist EcoFest România – „Pentru Sănătatea Pământului”, organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, a Consiliului Local, a Consiliului Județean Dolj, a Ministerului Culturii, și a Ministerului Educației și având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Filarmonica Oltenia, Colegiul Național „Elena Cuza”, Opera Română Craiova, Editura Litera, Domeniile Urlați și Apele Alcaline „AUR’A”. Ziua a șaptea a avut un final peste așteptări. Sala Filarmonicii Oltenia, unde a avut loc decernarea premiilor și Gala de închidere a festivalului a fost arhiplină (în condițiile impuse de pandemie) și încă zeci de oameni așteptau afară în speranța că vor putea intra. De fapt, finalul ECOFEST 2021 nu a făcut decât să confirme și să încoroneze interesul uriaș de care s-a bucurat, la Craiova, cea de-a unsprezecea ediție a acestui festival. „Finis coronat opus” – se poate spune, fără a exagera cu ceva. Pe o vreme ostilă și imprevizibilă, cu cea mai mare rupere de nori din istoria Craiovei (80 de litri pe metru pătrat), adăugate restricțiilor impuse de pandemie, deci în pofida și împotriva acestor piedici, la ECOFEST 2021 au participat, pe tot parcursul săptămânii, peste 950 de elevi  cu vârste cuprinse între 7 – 18 ani; 300 de profesori coordonatori și 110 consilieri educativi, din 110 școli din Craiova și din judetul Dolj.

Reamintim audiența neașteptată a workshop-urilor, care au fost susținute de Simona Man (work-shop despre înseamnă atitudine ECO), Corina Drăgulinescu (desprenutriția sănătoasă), Ovidiu Usvat și Mihai Baranga (arta actorului și improvizația scenică), Bogdan Ionescu (despre evoluția tehnicii cinematografice) Vlad Manolache (despre elementele de compoziție ale fotografiei, regula treimilor, diagonalele imaginii, lumini și umbre, contraste etc.), Miron Manega (despre rostul și rolul mass-media în viața societății, despre meseria de jurnalist ca profesie vocațională și, mai ales, despre Mihai Eminescu ca model tutelar al jurnalismului românesc și, în mod programatic, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Mariana Pachis (despre sand-art în general, dar și despre scenografia activă – genul particular de sand-art, pe care ea îl practică) etc.

Ultima zi a ECOFEST 2021 a debutat cu piesa de teatru „Time Aholics” – spectacol susținut de Teatrul Excelsior București. Autor: Bogdan Capșa, regia: Anca Ciuclaru. A urmat Gala propriu-zisă, în care au fost invitați pe scenă președintele UZPR Doru Dinu Glăvan și personalitățile implicate în „maratonul” ecologist. După care Lavinia Șandru, președintele asociației Inițiativa Ecologistă Europeană și moderator al Galei, a anunțat palmaresul final al premiilor. Iată lista câștigătorilor:

Premii acordate de Juriul international de profesioniști

Premiul pentru Imagine: KAMCHATKA BEARS/Urșii din Kamciatka –Federația Rusă (Imaginea: Dmitry Shpilenok)

Premiul pentru Scenariu: Samuel In the Clouds/Samuel, aproape de nori –Belgia, Olanda, Bolivia (Scenariul: Pieter Van Eecke

Premiul pentru Regie: ZHALANASH-EMPTY SHORE/Zhalanash – Maluri Pustii – Polonia (Regia: Marcin Sauter)

Premiul Special al Juriului: ARICA – coproducție Suedia, Chile, Norvegia, Marea Britanie (Regia: Lars Edman, William Johansson Kalén)

Mențiune: DOWN THE STREAM/Pe râu în jos – Vietnam (Regia: Mai Huyen Chi)

 Marele premiu ECOFEST 2021- acordat de Juriul Elevilor

ARICA – Suedia, Chile, Norvegia, Marea Britanie

Așa cum deja se știe, cea mai dinamică secțiune a Festivalului – și cu cea mai mare priză la publicul tânăr – a fost „Zona Liberă de Indiferență”. În cadrul acestei secțiuni s-au prezentat 130 de proiecte ecologiste, toate susținute de elevi și momente artistice. Spre bucuria tuturor participanților, toate proiectele au fost premiate.

A urmat un program artistic dens și fastuos, susținut de mai multe instituții școlare și extrașcolare din Craiova și județul Dolj: Taraful de fete de la Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” – Florili-n crâng, Școala Gimnazială Traian, Palatul Copiilor din Craiova, Ansamblul Folcloric „Cununița”, Liceul Energetic, Colegiul Național „Elena Cuza”, Liceul Teoretic Henri Coandă, Palatul Copiilor din Segarcea (cu două piese folclorice interpretate excepțional de elevul Lucian Ruican).

Gala Festivalului ECOFEST 2021 s-a încheiat cu vizionarea filmului francez MIA AND THE WHITE LION /Mia și leul alb, din cadrul secțiunii „Panorama”.

Pe tot parcursul serii (ca, de altfel, pe tot parcursul festivalului) artiștii plastici Mariana Pachis și Mihai Pânzaru – PIM au făcut portrete participanților la ECOFEST.