Procesul agentului de poliţie de la Pieleşti acuzat de abuz în serviciu, amânat la Tribunalul Dolj

0
328

Judecătorii Tribunalului Dolj au amânat soluţionarea procesului agentului Postului de Poliţie Pieleşti trimis în judecată, în noiembrie 2014, pentru abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă, fals intelectual şi uz de fals. Hotărârea a fost luată la termenul de luni, 13 iunie a.c., în cadrul procesului în care mai este judecat un alt bărbat, pentru trafic de influenţă, complicitate la abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Cei doi, aflaţi acum sub control judiciar, sunt acuzaţi că, în schimbul unor sume de bani, au „aranjat” dosarul unui bărbat cercetat pentru furt de combustibil, poliţistul învăţându-i ce să facă şi ataşând la dosar declaraţii şi acte false, în schimbul sumei de 600 de lei…

tribunalMagistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, luni, să amâne procesul în care agentul Viorel Constantin, de la Postul de Poliţie Pieleşti, şi complicele său, Vasile Cărămidă, sunt judecaţi pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă, din cauza unor probleme la documentele din dosar: „Faţă de lipsa apărătorului ales al inculpatului Cărămidă Vasile, precum şi pentru efectuarea unei adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru a comunica dacă mai există acte de urmărire penală care au legătură cu cauza 1008/P/2013 sau este o eroare de numerotare, întrucât după fila 209 din dosar urmează fila 400, amână cauza la data de 27.06.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Reamintim că, pe 15 octombrie 2014, erau introduşi în arestul IPJ Dolj pentru 24 de ore agentul de poliţie Viorel Constantin, de 42 de ani, de la Postul de Poliţie Pieleşti, şi Vasile Cărămidă, de 41 de ani, persoană fără calitate specială, acuzaţi de luare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi mărturie mincinoasă. Anchetarea celor doi a fost demarată de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Dolj, în urma denunţului unui bărbat care beneficiase de ajutorul celor doi, dar care se săturase să i se tot ceară bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Vasile Cărămidă, din Pleniţa, a intervenit pe lângă agentul de poliţie Viorel Constantin pentru ca acesta să-şi încalce obligaţiile de serviciu, în sensul de a nu angaja răspunderea penală a lui Tudor Dan Barbu, cercetat de agentul de poliţie pentru comiterea infracţiunii de furt de combustibil. Barbu sustrăsese motorină de la firma Mitliv, la care era angajat, Constantin Viorel, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Pieleşti, întocmise pe numele său dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt şi chiar înregistrase dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dar când l-a abordat Cărămidă, care i-a spus că hoţul este dispus să plătească pentru a scăpa de dosar, n-a stat prea mult pe gânduri şi s-a apucat de „fabricat” probe.

I-a trimis pe Vasile Cărămidă şi pe Tudor Dan Barbu, împreună cu un martor, la staţia PECO Eurogenetic Balş, de unde au procurat un bon de motorină echivalent cantităţii sustrase de făptuitor pentru a fi depus la dosarul cauzei. Mai mult, l-a învăţat pe Cărămidă să declare în mod mincinos că făptuitorul a cumpărat motorina pentru el, primind şi suma de bani necesară. Pe baza acestor demersuri, prin referatul din 27.03.2013 agentul de poliţie Constantin Viorel a propus neînceperea urmăririi penale, soluţia fiind însuşită de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Barbu Tudor Dan prin rezoluţia nr. 13622/P/2012 din 07.05.2013. În noiembrie 2014 Vasile Cărămidă şi Viorel Constantin au fost trimişi în judecată, în stare de arest la domiciliu, iar pe 29 iunie 2015 au fost plasaţi sub control judiciar, măsură menţinută în continuare de instanţă.