USL vrea revenirea pensiilor militarilor la nivelul din 2010 începând cu anul viitor

0
354

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu (foto), a declarat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, că USL îşi va lua angajamentul, în discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale, pentru revenirea pensiilor militarilor la nivelul din 2010, începând cu anul 2013. Dobriţoiu a fost prezent la Cameră pentru a susţine proiectul de lege care instituie o „amnistie” pentru pensionarii militari, care ar trebui să returneze sume obţinute din pensii, peste nivelul recalculat, sume care au fost primite pe perioada recalculării. Potrivit ministrului Apărării, această măsură de amnistie s-ar aplica la circa 26.000 de pensionari militari (dintre care 9.020 pensionari MApN, 1.500 pensionari SRI şi aproximativ 15.500 pensionari a Ministerului de Interne). „Deocamdată, nu putem reveni la nivelul pensiilor din 2010, din cauza constrângerilor bugetarilor (…) Angajamentul nostru, al USL, va fi ca în viitorul program să discutăm cu partenerii internaţionali pentru ca, începând cu 2013, să revenim la nivelul pensiilor din 2010”, a susţinut Dobriţoiu.

Comisiile de apărare şi de muncă din Camera Deputaţilor au adoptat, miercuri, raportul la proiectul de lege privind pensiile militarilor, potrivit căruia pensionarii militari nu mai sunt obligaţi să returneze sumele primite în plus pe perioada recalculării drepturilor băneşti. „Procesul e în doi paşi. Într-o primă urgenţă s-a oprit măsura abuzivă prin care urma să le băgăm oamenilor mâna în buzunar, să li se oprească sumele primite anul trecut, şi în a doua etapă vom aduce pensiile diminuate la nivelul avut în plată în decembrie 2010”, a declarat ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, după şedinţa comisiilor.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare, George Scutaru (PNL), a spus că, „timp de un an, fostul Guvern a făcut o recalculare a pensiilor militare, regularizări” şi dacă nu se făcea această modificare pensionarii militari trebuiau să restituie, în 6 luni, cât s-a primit în plus la vechea pensie pe perioada recalculării. „Dacă cineva avea 20 de milioane de lei, s-au pus în plată 15 milioane. Dar el a primit în acel an 20 de milioane. Dacă nu făceam această modificare, trebuia, într-un timp scurt, de 6 luni, să restituie cât a primit în plus pe vechea pensie, pe perioada recalculării. Am zis că este inuman, pe de o parte oamenii au fost afectaţi de o diminuare a pensiilor şi apoi să mai plătească şi din urmă”, a spus Scutaru.