Un tânăr dirijor din Azerbaidjan, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”

0
306

Concertul simfonic de astă-seară al Filarmonicii „Oltenia” îl aduce la pupitrul dirijoral pe tânărul muzician Ayyub Guliyev, din Azerbaidjan, cel care, în toamna anului 2009, câştiga Premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat de la Craiova. Alături de Orchestra Simfonică îşi dă concursul solistul percuţionist Alexandru Anastasiu (vibrafon), membru al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti. Concertul începe, ca de obicei, la ora 19.00, iar programul include, între alte lucrări de Georges Bizet, Camille Saint-Saëns şi Ney Rosauro, o creaţie în primă audiţie a compozitorului azer Uzeyir Hadjibeyov (Hadjibeyli) – personalitate marcantă, primul autor de operă şi operetă din Orient, dublu laureat al celui mai mare premiu decernat de şeful statului (în 1941 şi 1946). Preţul biletului este de 15 lei / 8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari (concert inclus în abonament).

Inclus de preşedintele Azerbaidjanului în „Cartea de Aur a Tinerelor Talente”

Născut la Baku (Azerbaidjan), în anul 1984, Ayyub Guliyev a absolvit cu Medalia de Aur cursurile Academiei de Muzică din oraşul natal (promoţia 2005), apoi şi-a desăvârşit studiile de specialitate la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg şi la Universität für Musik und darstellende Kunst (Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase) din Viena.

Pentru rezultatele de excepţie obţinute în activitatea dirijorală, preşedintele Republicii Azerbaidjan a hotărât includerea sa în „Cartea de Aur a Tinerelor Talente”, aflată sub înaltul patronaj al Preşedinţiei. De asemenea, pentru continuarea pregătirii muzicale, a beneficiat de o bursă prezidenţială, iar în anii 2006 şi 2009 s-a distins printre câştigătorii competiţiilor naţionale de profil.

A obţinut Premiul I şi „Premiul Special pentru cel mai bun dirijor în concurs” la „Witold Lutosławski” International Contest for Young Conductors (Białystok/Polonia, 2006), Premiul Preferenţial al Orchestrei la Mitropoulos International Conducting Competition (Atena, noiembrie 2008), Premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat (Craiova, septembrie 2009). Tot în 2009, Ministerul Culturii şi Turismului din Azerbaidjan l-a recompensat cu prestigiosul Premiu „Peak-2008” şi s-a remarcat ca fiind primul dirijor participant la Musical Olympus Festival (Sankt Petersburg) căruia i s-a acordat Premiul preferenţial al publicului. În 2010, a cucerit Marele Premiu „Giuseppe Sinopoli” la „Arturo Toscanini” International Competition (Parma/Italia).

Pasionat de vibrafon, în curând va avea propria formaţie de jazz

Fără ritm, muzica ar fi lipsită de savoare şi acesta este un dat pe care Alexandru Anastasiu l-a descoperit încă de copil, când a început studiul pianului. Mai târziu, trecând la instrumentele de percuţie, şi-a dat seama că acestea sunt adevărata sa pasiune. Nenumăratele ore petrecute în faţa marimbei şi a vibrafonului l-au ajutat să devină unul dintre cei mai valoroşi instrumentişti.

Născut la Ploieşti, în anul 1979, Alexandru Anastasiu este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (2000), în 2002 a obţinut aici diploma de master în interpretare muzicală, iar anul 2007 i-a adus statutul de doctorand al aceleiaşi universităţi.

A activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, Ansamblul „Game”, iar ca solist a interpretat lucrări importante din literatura pentru percuţie ce s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. Nutreşte însă o pasiune specială pentru vibrafon. În anul 1999 a acces în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand. Doi ani mai târziu a câştigat Bursa „Yamaha” pentru instrumente de percuţie. A cântat în Orchestra Filarmonicii din Giurgiu, a Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Orchestra de Cameră Radio, actualmente fiind membru al Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti, alături de care a participat la patru ediţii ale Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Dezvoltarea personalităţii sale artistice este completată de abordarea unui gen muzical extrem de rafinat, jazzul, ce reprezintă pentru el cea mai variată posibilitate de exprimare, libertate nemărginită a spiritului, explozie de sentimente şi trăiri. De altfel, în curând îşi va constitui propria formaţie de jazz.

 

În programul concertului de astă-seară:

Uzeyir Hadjibeyov (Hadjibeyli): Uvertura operei „Keroglu” (primă audiţie)

Ney Rosauro: Concertul pentru vibrafon şi orchestră

Georges Bizet: „Carmen” (Suita I); „L’Arlésienne” (Prélude, Minuet, Adagietto din Suita I, Farandole din Suita a II-a)

Camille Saint-Saëns: Bacchanale (actul III) din opera „Samson et Dalila”

Născut în localitatea Şuşa/Agdam din Karabakh – regiune de altfel recunoscută pentru poeţii, scriitorii, pictorii, compozitorii şi cântăreţii ei de talent –, Uzeyir Hadjibeyov (Hadjibeyli) (1885-1948) a fost un mare compozitor azer: muzicolog, savant, publicist, dramaturg, profesor, interpret, dirijor, a fost o personalitate marcantă. Primul autor de operă şi operetă din Orient, renumit artist, el a contribuit major la fondarea Academiei de Ştiinţe din Azerbaidjan. A fost secretar al Asociaţiei Compozitorilor Azeri, director al Conservatorului şi al Institutului de Arte Frumoase din cadrul Academiei de Ştiinţe. Compoziţia care încununează întreaga sa creaţie rămâne opera „Koroglou” (titlul readuce în atenţia publică numele unui vestit erou azer care a luptat în mişcarea de rezistenţă pentru independenţa Azerbaidjanului). După ce a asistat la reprezentaţia spectacolului (în 1938, la Moscova), I. V. Stalin i-a decernat din oficiu acestei lucrări titlul „Cea mai bună operă sovietică”.

 

Concertele Filarmonicii „Oltenia” în perioada 18-23 iunie 

  • Luni, 18 iunie, ora 19.00: Concertul Corului de Copii al Filarmonicii „Oltenia” (dirijor: Manuela Enache)
  • Miercuri, 20 iunie, ora 18.00: Recital susţinut de absolvenţi (promoţia 2012) ai Liceului de Artă „Marin Sorescu” – proiect cultural în parteneriat cu Filarmonica „Oltenia”, coordonat de prof. Maria Barbărasă
  • Vineri, 22 iunie, ora 19.00: Concert simfonic „Bijuterii muzicale” susţinut de Orchestra Simfonică (dirijor: Alexandru Iosub)
  • Sâmbătă, 23 iunie, ora 20.00, Piaţa „Mihai Viteazul”: „Bijuterii muzicale” – selecţiuni din programul concertului simfonic din 22 iunie. Îşi dă concursul Orchestra Simfonică (dirijor: Alexandru Iosub)