Dezinteres total pentru centrul mobil de donat sânge

0
422

Craiovenii au rămas indiferenţi faţă de iniţiativa de a dona sânge, chiar dacă, ieri, medicii au adus în Piaţa Mihai Viteazul un centru mobil de transfuzii sanguine. Autocarul, unul ultramodern, dotat cu toată aparatura necesară s-a aflat încă de dimineaţă în centrul oraşului. După mai multe ore de aşteptare, însă, doctorii au trebuit să se recunoască învinşi: nu au reuşit să colecteze nici măcar o picătură de sânge.

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a direcţionat cinci autocare, special echipate pentru colecta de sânge, către mai multe Centre de Transfuzii din ţară între care şi cel de la Craiova. Din cauza lipsei fondurilor necesare pentru achiziţionarea de carburant, centrul mobil a rămas, însă, mai mult timp în parcarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj decât pe drumurile judeţului, în căutarea donatorilor de sânge. Atunci când a fost nevoie reprezentanţii centrului au trebuie să se descurce cu bani din sponsorizări. Aşa s-a întâmplat şi ieri numai că, până la urmă, toate eforturile s-au dovedit a fi zadarnice. Craiovenii au tratat cu indiferenţă toată această acţiune, iar puţinele persoane care s-au interesat de prezenţa autocarului celor de la Transfuzii s-au rezumat la a solicita câteva informaţii şi cam atât.

„Donarea de sânge este de o importanţă vitală”

Acţiunea de ieri a fost organizată de Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Şi, ca de fiecare dată, au participat cadre medicale specialiste în domeniu, respectându-se normele internaţionale de igienă prevăzute în timpul actului de donare. Cu toate acestea, în mod surprinzător pentru medici, trecătorii, dintr-un motiv sau altul, nu s-au arătat prea interesaţi să se alăture acestui demers. „Nu a venit nimeni să doneze sânge în centru. Probabil că nu s-a promovat foarte bine această activitate sau pur şi simplu poate că în momentele de bine nu ne gândim că în situaţia de a avea nevoie de sânge poate să ajungă oricine. Donarea de sânge este de o importanţă vitală. Nu cred că există ceva pe lumea aceasta care să înlocuiască sângele. Au venit oameni, au întrebat ce este cu noi, s-au interesat, apoi au plecat”, a declarat dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Craiova.

Craiovenii, aşteptaţi la Centrul de Transfuzii Sanguine

Pentru că în permanenţă este nevoie de donatori de sânge, medicii îi aşteaptă totuşi pe craioveni la Centrul de Trasfuzie Sanguină. Potrivit specialiştilor, la ora actuală există deficit pe toate grupele de sânge şi situaţia aceasta nu este valabilă doar la Craiova, ci, cel mai probabil, în cazul tuturor centrelor din ţară.

Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate.

Pentru a dona sânge trebuie în mod obligatoriu respectate câteva condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-50 de ani. Totodată donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu fi suferit de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică, răcită sau să fi donat sânge în ultimele 72 de zile.

Donatorii vor beneficia şi de câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 60 lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru despistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA, a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie va fi determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Printre beneficii mai figurează o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu, şcoală sau facultate.