Cât te costă dacă dai cu pastă corectoare prin actele şcolii? Amendat puţin şi, totuşi, director plin

0
908

Liceul de Informatică «Ştefan Odobleja» din Craiova este condus de trei ani, ca o morişcă, de doi directori, care fac cu schimbul la şefia instituţiei după cum se mai judecă un proces în instanţă. Parcă nu ar fi de ajuns că reformele din Educaţie se schimbă de la lună la alta, aici mai există şi un meci aprins între fostul şi actualul director. Aurora Simon s-a întors recent în funcţia de conducere, deşi are în buzunar o amendă administrativă de 1.000 de lei pentru activitatea managerială desfăşurată în acest liceu. Obişnuită cu astfel de tratamente, managerul şi-a reluat însă funcţia, dar îşi vrea acum şi indemnizaţia de conducere din perioada suspendării.

Liceul de Informatică «Ştefan Odobleja» din Craiova

Aurora Simon este un manager controversat, care are la activ nu atât experienţă în conducere cât plângeri penale pe numele său. Ultima a fost făcută de profesorul Marian Vlad, fost director al aceluiaşi liceu pentru o scurtă perioadă. La începutul lui 2010, acesta a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, acuzând-o că a trucat două licitaţii în timpul cât a fost la conducerea liceului. Prima învinuire se referă la o licitaţie pentru lucrări de reparaţii la parterul liceului, pentru care a fost alocată, în 2009, suma de 35.000 de lei. Fostul director Marian Vlad a susţinut în faţa instanţei că Aurora Simon a aranjat licitaţia astfel încât să câştige o anumită firmă, respectiv SC Balance EXIM SRL, din Drăgăşani. Acelaşi lucru a fost confirmat şi de Comisia de Audit a Primăriei Craiova, care a constatat că directorul a reuşit să organizeze licitaţia şi chiar să o adjudece, dar folosindu-se documente antedatate.

Registrul şcolii, maculatură de ajutor

Potrivit lui Marian Vlad, directorul liceului s-ar fi folosit de registrul şcolii, în care se ţin evidenţele documentelor eliberate sub ştampila instituţiei. Concret, Aurora Simon ar fi şters cu pastă corectoare trei rubrici din registru şi a înregistrat, la datele respective, toate etapele licitaţiei, culminând cu atribuirea contractului de execuţie către firma din Drăgăşani. Marian Vlad a prezentat instanţei copii după acest registru în care se observa că s-au făcut corecturi. Bulibăşeala din actele licitaţiei nu s-a oprit aici. Pe anumite documente se observă şi că directorul Aurora Simon a folosit o ştampilă care purta titulatura unui minister care nu exista la data respectivă. Pe 27 mai 2009, când se aviza documentaţia de atribuire, directorul Aurora simon îşi pune semnătura sub o ştampilă a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, deşi ministerul de resort a intrat sub această titulatură peste două luni, în iulie 2009, când, de fapt, şcoala a şi intrat în posesia noii ştampile, după cum arată chiar o adresă a ISJ Dolj.

Aurora Simon a fost scoasă de sub urmărirea penală

Pentru aceste fapte, Aurora Simon a fost învinuită de «fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată», constatându-se că «în cursul anului 2009, în mod repetat, dar în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a alterat scrisul depus la rubricile 1510, 1630 şi 1855, din registrele de intrare-ieşire ale Liceului de Informatică „Ştefan Odobleja” din municipiul Craiova, prin inserarea unor menţiuni referitoare la procedura premergătoare încheierii contractului cu SC Balance EXIM SRL Drăgăşani», după cum se precizează în Ordonanţa din 18 aprilie 2011 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Cu toate acestea, directorul Aurora Simon a fost scoasă de sub urmărirea penală, sub motiv că «nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni», aplicându-i-se, în schimb, o sancţiune cu caracter administrativ, ce a constat într-o amendă în valoare de 1.000 de lei. În dispoziţia Parchetului se mai menţionează şi «sesizarea Judecătoriei Craiova cu privire la desfiinţarea parţială a registrelor şcolii».

În meci şi cu ISJ Dolj pentru indemnizaţia de conducere

În ciuda acestor învinuiri care i se aduc, Aurora Simon nu s-a mulţumit cu postul la catedră, solicitând, pe baza unei cereri scrise, să fie repusă în funcţia de director al liceului. Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Dolj, Mihaela Moţăţeanu, acesta şi-a întemeiat cererea pe faptul că poate să-şi reia atribuţiile, întrucât în cazul său nu s-a dispus începerea urmăririi penale. «Aurora  Simon a fost suspendată de drept din funcţie pe baza plângerilor penale formulate de ISJ Dolj şi profesorul Marian Vlad. Cele două plângeri au fost corelate în instanţă şi s-a decis neînceperea urmăririi penale. În aceste condiţii, am fost obligaţi de legislaţia contractului managerial, aflat în vigoare, să o repunem în funcţia la care are dreptul în urma concursului din 2008», a declarat Mihaela Moţăţeanu. Mai mult decât atât, după ce şi-a recuperat fotoliul de director, Aurora Simon a cerut şi indemnizaţia de conducere pe perioada suspendării. Conducerea ISJ Dolj susţine că nu poate să-i îndeplinească această doleanţă întrucât managerul nu a fost absolvit integral de vină.

Director din mai multe încercări

Până să ajungă la Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja”, Aurora Simon a vânat mai multe posturi de director la alte instituţii de învăţământ din Craiova. A fost manager la Şcoala nr. 12 „Decebal”, de unde s-a ales cu primele plângeri penale, referitoare tot la investiţiile desfăşurate cu banii şcolii. Cazul ei a ajuns, la fel, în atenţia organelor de control, dar, conform aceluiaşi scenariu, s-a dispus neînceperea urmării penale. Prin concurs, în 2008, a ajuns director la Liceul „Ştefan Odobleja”, unde nu a fost dorită de profesori şi aşa se explică şi de ce nu a stat prea mult nici aici. În septembrie 2009, a fost detaşată în funcţia de director al Liceului Teoretic „Henri Coandă”, din Craiova. Dar şi de aici a fost înlăturată la cererea elevilor, care au organizat o revoltă în curtea unităţii de învăţământ. Ajutându-se de concursul pe post, s-a întors la Liceul „Ştefan Odobleja”, unde ar trebui să rămână până în 2012, dacă între timp nu mai acumulează şi alte plângeri. Un lucru e sigur: Aurora Simon stă bine cu moralul chiar dacă nu poate să intervină cu aceeaşi pastă corectoare, cu care a intervenit în actele şcolii, pentru a şterge şi activitatea managerială proprie de până acum.

CARMEN RUSAN şi LAURA MOŢÎRLICHE