Senatorul de Dolj, Ion Prioteasa: A fost adoptată Legea offshore care va duce la independența energetică a României

0
808

Săptămâna trecută, s-a votat legea offshore, proiect absolut necesar, care readuce echilibrul între stat și investitori de-o manieră care deblochează nu doar investițiile și exploatările de gaze din Marea Neagră ci și pe cele terestre, de mare adâncime, cum este exploatarea Caragele, Buzău, unde s-a descoperit cel mai mare zăcâmânt de gaze din ultimii 30 de ani. Astfel, în scurt timp, se va reduce dependența de gazul rusesc, se consolidează siguranța energetică a țării, cu beneficii, inclusiv de preț, pentru populație și economie.

România avea nevoie urgentă de o lege care să susțină și să încurajeze investițiile astfel încât să beneficieze cât mai repede de gazul extras din Marea Neagră și din exploatările de mare adâncime. Pentru ca românii să poată beneficia de aceste gaze, prima condiție este ca ele să fie extrase. Până în prezent, statul român nu a avut niciun beneficiu. Modificările propuse vor face din legea offshore o variantă mai bună decât cea actuală care n-a produs niciun beneficiu, nici pentru români, nici pentru bugetul țării..

Modificările Legii offshore sunt gândite să aducă câștiguri reale țării, nu iluzii! Asigură garanțiile necesare investitorilor să înceapă investițiile. Venituri consistente vor intra suplimentar la bugetul național iar pe piața internă va fi o cantitate mai mare de gaz pentru populație și pentru economie, premisă esențială a stabilizării/scăderii prețurilor.

Cel mai important este căstatul român va avea drept de preemțiune asupra achiziției de gaz, prin două instrumente: ANRE, care avizează contractele bilaterale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care are prima opțiune de achiziție. Pe scurt, companiile care extrag gazul românesc nu pot vinde oricând, oricum, oricui!

Proiectul precizează că „Guvernul, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criză energetică și/sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în România, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective.

În plus, statul român are control inclusiv la nivelul companiilor care vor extrage gazul. La Romgaz, care a preluat participația Exxon din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre, statul român are 70% din acțiuni, iar la Petrom 20%.Așadar iese din discuție ca gazul extras să fie vândut în afara țării, în detrimentul populației și economiei naționale.

Este obligatoriu ca această lege să fie votată și de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare cât mai repede. Un miliard de dolari investiți aduc 3 miliarde de dolari la buget, în fiecare din următorii 23 de ani, și creează peste 30 de mii de locuri de muncă, conform studiilor de specialitate din acest domeniu. De aceea fac un apel la toate partidele politice să susțină această lege și să nu amâne sau să încerce blocarea acestui act normativ care poate aduce independența de gaze naturale a țării noastre în următorii ani.