În cadrul conferinței naționale „AngioNet-Rețea națională de cercetare clinică pentru diagnostic și terapii angiografice” a Clusterului AngioNet, desfășurată la Brașov luna trecută, subiectul digitalizării în domeniul medical a fost dezvoltat de către centrul antreprenorial USH Pro Business, al Universității Spiru Haret, membru al clusterului. Astfel, a fost prezentat proiectul Walachia eHub, de transformare digitală și modul în care prin acest proiect se susține digitalizarea domeniului medical.
În cadrul evenimentului au fost prezentate teme precum: Parteneriate în dezvoltarea de proiecte în patologiile cardiovasculare și oncologice; Parteneriate pentru sustenabilitate și dezvoltare rețelei cercetare creată în cadrul proiectului SMIS 107124. Menținere și replicabilitate la nivel național; Infrastructura modernă de azi – generatoare de cercetare și de rezultate care vor sluji pacientul de mâine; Bench to bedside: medicina regenerativă translațională în SUA; Baze de date științifice în sprijinul unui sistem de sănătate rezilient. Formulare politici de sănătate publică; Rezultatele revascularizării percutane într-un centru cardiovascular terțiar – registrul PCI al IUBCVT Tg. Mureș; Digitalizarea în sistemul de sănătate publică; Consolidarea infrastructurii de sănătate din România – Oportunități și provocări. În cadrul conferinței, au fost analizate oportunitățile de dezvoltare ale clusterului AngioNet iar la final au avut loc dezbateri.
Clusterul AngioNet, alături de universitatea Spiru Haret, are membri centre de cercetare din cele 17 unități spitalicești la care s-au mai adăugat alte 3 unități sanitare din sistemul public, 3 societăți profesionale, 5 universități, 3 institute de cercetare publice din domenii complementare, 17 IMM-uri. Clusterul s-a dezvoltat la inițiativa Academia de Științe Medicale (ASM) care derulat în perioada 31.07.2017 – 30.04.2022 proiectul “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare și crearea de noi infrastructuri” având codul SMIS 2014+: 107124, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.
Clusterul vizează decisive schimbările de paradigmă în Romania precum apropierea medicinii de performanță de pacienți, transferul de cunoștințe către echipe din centre/spitale cu experiență redusă; promovarea mijloacelor moderne de comunicare în sprijinul diagnosticării și tratării pacienților, parte a digitalizării, crearea unei baze de date cu informații accesibile prin registre și a unei baze de date imagistică; platformă deschisă de consultare în echipe de specialiști – HeartTeam, OncoTeam, VascularTeam; facilitarea accesului la dosarul medical prin platforma user-friendly și instituirea follow-up-ului ca parte esențială în validarea rezultatelor, și ca mijloc de comunicare cu pacienții și aparținătorii.
La Adunare Generala a clusterului au fost stabilite prioritățile de dezvoltare pentru anul 2022 în vederea atingerii scopului pentru care acesta a fost înființat: generarea şi aplicarea de inițiative şi activități legate de sănătate și de îmbunătățirea sănătății și calității vieții în domeniul afecțiunilor cardiovasculare și oncologice contribuind astfel la durabilitatea proiectului recent încheiat, respectiv dezvoltarea rezultatelor obținute în proiect în sensul creșterii competitivității serviciilor medicale, centrate de pacient.
Au fost detaliate activitățile necesare a fi derulate pentru îndeplinirea obiectivelor legate de:
- dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare a clusterului și membrilor acestuia și încurajarea accesului acestora la activitățile de cercetare clinică prin diagnostic imagistic și proceduri intervenționale în afecțiunile cardiovasculare, cerebro-vasculare, malformații în cardiologia pediatrică, anevrismele vaselor periferice, tumori digestive;
- promovarea introducerii conceptelor moderne de telemedicina, e/m-Health, decizie terapeutică prin formarea de echipe interdisciplinare, cresterea timpului de calitate acordat de medici pacientilor prin utilizarea tehnologiilor moderne.
La conferința “AngioNet – Rețea națională de cercetare clinică pentru diagnostic și terapii angiografice” au participat peste 75 de persoane la care s-a adăugat audiența on-line prin intermediul platformei Zoom din domeniul medical și universitar, de la institute și companii cu preocupări în domeniile bolilor cardiovasculare si oncologice.
“Am dorit să prezentăm în cadrul conferinței, oferta de servicii de digitalizare specifică centrelor de digitalizare Smart eHub si Wallachia eHub, entități din rețeaua europeană a unor astfel de centre, pe care USH Pro Business o coordonează, precum și legătura dintre digitalizare, tranziția verde și schimbări climatice. Am scos în evidență modul în care acest lucru va avea impact asupra exercitării actului medical dar și de prevenție a bolilor și cum ar trebui să abordăm holistic transformarea digitală în sănătate pentru că ea nu se limitează doar la digitalizarea spitalelor ci vizează coordonarea tuturor celor implicați la nivel regional sau național. Au fost, de asemenea, prezentate preocupările universității de a introduce în România conceput de One Health, inclusiv prin finanțarea unor conferințe internaționale dedicate acestei mișcări care abordează medicina umană în strânsă corelare cu alte discipline care contribuie la sănătatea umană” a declarat Costin Lianu, Director General USH Pro Business si Pro-rector Universitatea Spiru Haret.