Valorificarea patrimoniului cultural oferă soluţii la provocările acutuale

0
665

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) consideră că valorificarea patrimoniului cultural poate oferi soluţii la provocările cu care statele şi Uniunea Europeană se confruntă în contextul provocărilor curente generate de pandemia COVID-19, respectiv de repornire şi reconstrucţie a societăţii şi economiei europene şi globale.

Poziţia INP survine semnării şi susţinerii manifestului elaborat de Alianţa Europeană a Patrimoniului (European Heritage Alliance).

Potrivit unui comunicat al INP, intitulat “Patrimoniul cultural – catalizator pentru viitorul Europei”, manifestul comunităţii profesionale din domeniu subliniază rolul central pe care cultura şi patrimoniul cultural îl pot avea în procesele de reconstrucţie – pe baze sustenabile şi incluzive – ale societăţilor europene imediat după depăşirea crizei sanitare.

“Ştim cât de urgente şi profunde sunt problemele cu care sectorul patrimoniului cultural se confruntă acum, în Europa şi în ţara noastră. Este cu atât mai important ca liderii noştri politici şi societatea să se ralieze mesajului european şi să recunoască acestui sector meritele şi rolul potenţial pe care-l poate avea în reclădirea reţelelor sociale şi economice atât de necesare pentru rezilienţa comunităţilor – fie ele locale, regionale sau internaţionale.”, se arată în comunicatul INP.

Manifestul Alianţei Europene a Patrimoniului trasează principalele modalităţi prin care sectorul patrimoniului cultural poate contribui la redresarea Europei şi solicită instituţiilor Uniunii să ofere acestuia un rol central în strategia pentru viitorul Europei.

Printre propunerile regăsite în manifest, asumate de INP, se numără: investiţia în patrimoniul cultural, o investiţie în sănătatea publică şi în calitatea vieţii cetăţenilor; valorificarea patrimoniului cultural digital, ce poate servi drept model şi punct de plecare pentru transformarea digitală – pe baze etice şi umaniste – a întregii societăţi; asumarea dimensiunii culturale a transformării “verzi” a societăţii în cadrul Pactului Ecologic European (European Green Deal); dezvoltarea investiţiilor în regenerarea prin patrimoniu a zonelor urbane şi rurale, care pot porni şi amplifica recuperarea socială şi economică a Europei, valorificar