La 14 mai 1970, Satu Mare a scris cea mai neagră pagină a istoriei. În urma inundaţiilor au rămas fără adăpost aproape 6.000 de familii cu peste 20.000 de membri, iar 56 de oameni şi-au pierdut viaţa. Pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile vremii la aproape 260 de milioane de lei. Inundațiile din 1970 în Satu Mare – este denumirea expoziției de fotografie și documente organizată de Muzeul Județean pentru comemorarea a 50 de ani de la inundațiile devastatoare care au provocat cele mai mari pagube din istoria orașului.
“Pentru a comemora 50 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970, Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Satu Mare vă propune, printr-o expoziţie virtuală, vizualizarea unor fotografii, filmări şi documente inedite de arhivă, ce stau mărturie la tragedia de acum 50 de ani. Intenţia noastră şi a partenerilor, sub coordonarea Primăriei Municipiului Satu Mare, a fost cu totul alta, dorind să realizăm cea mai mare expoziţie stradală din istoria oraşului, în care să surprindem atât cursul Someşului de-a lungul istoriei Sătmarului, cât şi tragicele evenimente din 14 mai 1970, urmate de reconstrucţia şi urbanizarea oraşului nostru. Din păcate, situaţia cunoscută prin care trecem astăzi ne-a obligat să adoptăm această soluţie de expoziţie virtuală, pentru ca sătmărenii să nu uite ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o jumătate de secol, Satu Mare fiind cea mai afectată localitate din România de aceste inundaţii”, este precizeazat pe site-ul instituţiei.
Situația actuală în care ne aflăm face ca expoziția să poate fi vizitată nu numai online datorită demersurilor făcute de reprezentanții muzeului, fotografiile și documentele putând fi studiate și analizate și la muzeu, cu respectarea măsurilor de protejare.