Zilele „Mihai Viteazul” nu vor mai fi organizate în Centrul Vechi

0
268

Autorităţile locale au decis ca ediţia din acest an a „Zilelor Mihai Viteazul” să se desfăşoare în piaţa care şi poartă nume domnitorului şi nu în Centrul Vechi, ca până acum. Timp de două zile, Piaţa „Mihai Viteazul” va fi populată de corturi care vor găzdui o serie de spectacole şi activităţi, toate inspirate din lumea medievală. La câteva zile distanţă, craiovenii vor avea un nou motiv să petreacă, de această dată la festivalul dedicat chiar Zilelor oraşului.

program-mihai-viteazul-2017-1-1_Page_1Faţă de anii precedenţi, când „Zilele Mihai Viteazul” erau găzduite în Centrul Vechi, ediţia din acest an are ca loc de desfăşurare chiar Piaţa „Mihai Viteazul”. Autorităţile locale au pregătit un program special prin intermediul căruia va încerca să-i antreneze pe participanţi într-o atmosferă cu totul inedită, inspirată din obiceiurile medievale.

Festivalul va dura două zile, sâmbătă şi duminică, pe 20 şi 21 mai, timp în care piaţa se va transforma într-o tabără de corturi. În fiecare dintre ele vor avea loc ateliere de confecţionat diferite obiecte, începând cu vase de lut, echipamente de luptă sau chiar mici bijuterii. Vizitatorii sunt aşteptaţi pentru a vedea pe viu tehnica meşteşugului, dar şi pentru a dobândi informaţii despre cum se desfăşura traiul în timpul domnitorului Mihai Viteazul.

Paradă a costumelor medievale

De altfel, festivalul va fi deschis cu o ceremonie militară la statuia domnitorului, la care vor fi depuse apoi coroane de flori. Pentru că Mihai Viteazul a fost şi Ban al Craiovei, autorităţile s-au gândit ca în incinta Casei Băniei să fie prezentat un discurs al domnitorului. Cu vocea sa gravă şi puternică, actorul craiovean Constantin Cicort va interpreta acest rol. O paradă a costumelor medievale va porni de la Casa Băniei, Colegiul Naţional „Carol I” şi se va opri în Piaţa „Mihai Viteazul”.

mihai viteazul (1)La ediţia din acest an vor fi prezenţi foarte mulţi invitaţi din ţară: meşteşugari, artişti şi interpreţi. De exemplu, atelierele de confecţionat zale şi echipamente de luptă din piele vor fi prezentate de „Compania Ursului Brun”, cele de artizanat medieval de Asociaţia „Ordinul Cavalerilor din Mediaş”. Coregrafii şi atelierul de dans medieval va fi pregătit de „Grupul Nosa Bistriţa”. Costinela Iacob va confecţiona bijuterii medievale reinterpretate.

Filmul lui Sergiu Nicolaescu, proiectat pe un ecran uriaş

Fiecare zi de festival va fi marcată printr-un spectacol aparte. Prima seară, cea de sâmbătă, va fi dedicată filmului. Autorităţile au trecut în program o proiecţie a filmului istoric „Mihai Viteazul”, regizat în 1970 de Sergiu Nicolaescu. Cu o distribuţie de aur, Amza Pellea, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu, Alexandru Repan, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Olga Tudorache, Colea Răutu şi alţi mai actori, mulţi dintre ei plecaţi dintre noi, filmul va fi proiectat în aer liber, pe un ecran imens care va fi instalat cu această ocazie, în piaţă.

Duminică, elevii de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova vor interpreta o scenetă istorică, care este inspirată din viaţa marelui domnitor. La ora 19.00, Filarmonica Oltenia va susţine un concert, tot în aer liber. Începând de la ora 20.00, rapsodul popular Ion Creţeanu va susţine un spectacol folcloric, apoi grupul de muzică veche „Prinţese cu flaute” al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” va fi încânta publicul. Cu muzică medievală vor delecta audienţa şi grupurile „Huniadi Cantores” şi „Cimpoierii de Transilvania”. Festivalul va fi încheiat cu un spectacol pirotehnic Hypnotic Beats Pyramid, oferit de trupa „Sirius Bistriţa”.